Prehrana

RDEČA PESA

Rdeča pesa in sok rdeče pese sta pozitivna za zdravje, zato bi se rdeča pesa morala pogosto znajti na našem jedilniku.

Rdečo peso uvrščamo med nizkokalorična živila, čeprav ima v primerjavi z drugo zelenjavo višjo vrednost sladkorjev. Vsebuje magnezij, folno kislino, kalij, železo, krom in mangan.

Sok rdeče pese znižuje krvni tlak pri osebah s povišanim krvnim tlakom in tako zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Nitrati v rdeči pesi pomagajo proti utrujenosti. Pred telesno aktivnostjo je dobro popiti kozarec soka rdeče pese in imeli bomo več energije. V rdeči pesi najdemo betain, snov, ki pomaga ščititi celice in preprečuje vnetja v telesu.

Rdeča pesa vsebuje veliko vitamina C, le ta je izvrstna za krepitev imunskega sistema. V pesi najdemo minerale: magnezij, ki je nujen za normalno delovanje živčnega sistema in mišic, in mangan, ki koristi kostem, jetrom, ledvicam. Rdeča pesa vsebuje še folno kislino ki jo v večjih količinah potrebujejo predvsem nosečnice.

Peso lahko uporabite še pri razstrupljanju telesa. Pomaga pri prečiščevanju krvi in jeter, pozitivno pa vpliva tudi na druge organe.

Rdečega barvila betanina naše telo ne more povsem razgraditi, zato uživanje večjih količin rdeče pese povzroči rdečkasto obarvanje urina in blata, ki pa ni nevarno. Betanin se uporablja tudi kot barvilo v prehranski industriji.

V listih rdeče pese je več železa kot v špinači. Super se prileže v samotijih.

Rdečo peso lahko kuhate, pečete ali pražite; odlično se poda k feta siru, paše z oljčnim oljem, surovo pa lahko naribate na zeleno solato ali iz nje pripravite sok. Najpogosteje se uporablja za obarvanje sladoleda in sladkih pijač.

RDEČA PESA V PEČICI

Rdečo peso olupimo in narežemo na kolobarje, dodamo olivno olje in zavijemo v aluminijsko folijo. Vse skupaj pečemo v pečici 45 minut na 180° C. Pečeno rdečo peso začinimo s timijanom ali drobnjakom ter potresemo z nadrobljeno feto. Pa dober tek!

Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja