Prehrana

OTROCI IN NARAVNI VRT

Narava je čudovita. Še posebej vznemirljivo je občudovati rastline, ki prvič zacvetijo v naravnem vrtu in privabijo živali. Sobivanje živali in rastlin se bo razcvetelo v pisan, bogat in zdrav vrt, takšen, ki je potreben in takšen, ki je všeč otrokom.
Naravni vrt je življenjsko okolje. Prav vsa živa bitja v vrtu – velika ali mikroskopsko majhna,v zemlji, v vodi ali na veji drevesa, ljubki sesalci ali nenavadne žuželke – so med seboj tesno povezana in se potrebujejo.

Naravni vrt je okolje v kateremu vlada naravno ravnovesje med bitji in okoljem. Z naravnim vrtnarjenjem pomagaš ohraniti naravno dediščino.
Otroci se naj naučijo posaditi drevo, narediti ribnik, zasaditi cvetlično korito in postaviti kompostnik. Nenadoma bo vrt, ne glede na to, kako velik je, oživel – brenčal bo, pel, dišal. Ptice bodo sedele v krošnji in brskale med travo, metulji se bodo spreletavali med cvetlicami, vse bo kipelo od življenja.

Zakaj je koristno, da otrok postane mali ekološki vrtnar?

– Narava nam daje vse, kar krepi naše zdravje in dobro počutje.
– Vrt, ki ga ekološko obdelujemo in negujmo z ljubeznijo, nam daje najbolj zdrav, obilen in okusen pridelek.
– Z naravo, ekološko pridelano zelenjavo in sadjem dobi naše telo največ vitaminov, mineralov in drugih za zdravje koristnih snovi.
– Med vrtnarjenjem si na svežem zraku naberemo energije ter se razgibamo in okrepimo telo in duha.
– Z opazovanjem narave se marsikaj naučimo. Prijateljevanje z naravo nas razveseljuje.

KULINARIČNE DOMISLICE MALEGA VRTNARJA

1. Gosenica iz češnjevca in mocarele
Gosenico izdelajte iz paradižnikov češnjevec in mini mocarel, ki jih izmenično napikajte na zobotrebce. Gosenici izdelajte oči iz dveh cvetnih popkov paprike. Noge ji naredite iz polovičke zobotrebcev, ki jih ob strani zapikate v mocarelo in češnjevce. Položite jo na posteljico iz listov bazilike. Pokapajte jo z olivnim oljem, malo posolite.
2. Pisani metulji
Na opečenec položite dve večji in dve manjši rezini paradižnika, tako, da dobite metuljeva krila. Nanje položite rezine sira in mocarele, ki jih z nožkom pazljivo izrežite v večje in manjše kroge. Metulju izdelamo trup iz traku kumare, tipalki pa iz zobotrebcev in koščka paradižnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja