Božič brez vonja po potici, pač ni pravi božič.
Praznik ljubezni je tudi praznik brbončic in izbranih okusov. Že več tednov pred božičem se ljudje zalagajo s potrebnimi zalogami za božično večerjo in nadaljnje praznike.
Potica je slovenska kulinarična posebnost, na katero smo lahko zelo ponosni.
Potica se je pekla za božič in veliko noč. Danes se pa tudi peče kar tako.
In kaj sploh je potica za tistega, ki še ne ve??
Potica je narejena iz kvašenega testa in nadevana z različnim nadevom. Najbolj poznani nadev je orehov. V današnjem času pa imamo še več nadevov kokosov, rožičev, pehtranov, lešnikov, makov itd.
Potico so v starih časih pekli v krušni peči. Moja mami še sedaj peče orehovo in pehtranovo potico v krušni peči.
Spomnim se kako me je vedno mami podila iz kuhinje, vrata so morala biti vedno zaprta, da ni bilo prehladno za potico. U pa ko smo polizali ostanke nadeva, skleda je zgledala kot umita.
Kako pa speči najboljšo potico?
Receptov za potico je vsepovsod veliko napisanih. Testo zamesimo iz različnih vrst moke in poznamo različne nadeve, kot na primer orehovega, lešnikovega, makovega, kokosovega, rožičevega in še in še. Tista potica, ki je najbolj značilna za praznike je zagotovo orehova potica. Kako speči zares dobro in se vsem pomanjkljivosti izognimo? Veliko se izogibajo peki, da veliko dela, pa res tako zapletena, v resnici ni tako, samo lotiti se je treba.
V peko potice naj bo vključena cela družina. Skupno delo je lep uvod v praznike. Če sodeluje skupaj vsa družina je potica vsekakor najboljša. Ko pa otroci vidijo očeta in mamo, ko skupaj delata, se usklajujeta, se spodbujata in v to vključujeta tudi otroke.
Očka, ati naj gnete testo. Včasih so rekli, da je treba mešati, gnesti toliko časa, da začne se čelo rositi.
Mama pa naj pripravi nadev. Otroci pa naj sodelujejo pri valjanju, mazanju, potresanju rozin, pa čeprav velikokrat packajo, to jim je v največje veselje, vmes pa še kaj poližejo, najbolje pa je na koncu polizati posodo, v kateri se je mešal nadev. To si zapolnimo za vse življenje, kako sladek in mamljiv je bil ta nadev za potico.
DOMAČA OREHOVA POTICA
Potrebujete:
60 dag pirine mehke moke, ½ žličke soli, 3 rumenjake, 5 dag sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkor, naribano bio limonino lupino, 2 jedilni žlici ruma, 2,5 dag kvasa, 5 dag masla, 3 dl toplega mleka (ne vročega), 1 jajce za premaz.
Za orehov nadev potrebujete:
60 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 3 dag drobtin, za noževo konico mlete prave kave, ščepec cimeta, 2 dl sladke smetane, sneg iz 3 beljakov, 2 žlici ruma rum, maslo za mazanje pekača.
Pripravite ga tako, da vse sestavine, razen sladke smetane, jajc in ruma, premešate. Nato vse prelijete z zelo toplo sladko smetano in vmešate še jajci in rum. Iz beljakov lahko napravite sneg.
Priprava:
Kvas z sladkorjem raztopimo v mlačnega mleka. V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol in v sredini moke napravimo jamico.
V skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave ter zalijemo s tremi decilitri toplega mleka. To mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato dodamo vzhajan kvas in še več toplega mleka, da napravimo bolj mehko testo kot za beli kruh. Nazadnje prilijemo stopljeno maslo in testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo ter enakomerno razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testa ne razvlečemo, zato valjamo s težo valjarja. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z očiščenimi in v rumu namočenimi rozinami. Tesno zavijemo, damo v namazan model in takoj večkrat prebodemo z vilicami. Potico pustimo, da vzhaja eno uro in 25 minut. Vzhajano namažemo z razžvrkljanim jajcem ter jo damo v vročo pečico (185 °C). Ko naraste in lepo porumeni, temperaturo znižamo. Potico pečemo do ene ure in 15 minut, vse je odvisno od debeline in teže namaza. Pečeno jo takoj namažemo z oljem, čez pet minut jo obrnemo na desko ter pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.
NASVETI:
- Premalo vzhajana potica med peko razpoka, preveč vzhajana pa upade. V obeh primerih skorja odstopa.
- Potica tudi ni lepa, če je testo pretrdo in nadev premehak ali pa obratno.
- Če pa se zgodi, da skorja in testo odstopita od nadeva. Nadev naj ne bo pretrd, testo pa ne premehko.
- Da vas ne bo pekla zgaga, orehova jedrca najprej operemo, osušimo v pečici in potem zmeljemo. V nadev prilijemo tri žlice pomarančnega soka.
Res praznično, pa seveda si privoščimo še kakšno zdravo razvado, na katero tolikokrat pozabljamo in je en dva tri narejena.
Z vašimi najmlajšimi pa seveda naredite KOŠARICO ZA SLADOKUSCE
Doma pripravljen žele pride do izraza v manjši pleteni košari, ki jo lahko po praznikih uporabimo za kruh ali pecivo. Obdamo jo z lanenim prtom. Dodamo stekleni kozarec napolnjen z domačimi žele bonboni, dodajte na pokrov prtiček in rdeč trak. Košarico okrasite s smrekovo vejico in zeleno vejico z rdečimi jagodami. V košaro dodamo še dišečo svečko in še kakšno vejico. Vse skupaj okrasimo z rdečo pentljo.
Vaši otroci naj ustvarjajo srčke, zvezdice, pomagajo pri okraševanju drevesca. Božičnih motivov ni nikoli dovolj. Otroci naj pomagajo pri peki in se veselo crkljajo s piškoti. Pripravimo tudi maso iz slanega testa in z različnimi modelčki oblikujemo božično drevesce.
Vaši najmlajši bodo neznansko veseli, ko vam bodo pomagali pri peki božičnih dobrot, gnetejo ter valjajo testo po mili volji in izrezujejo piškote. Pečene piškote lahko z veliko mero ljubezni zavijemo kot darilo za sorodnike, prijatelje in znance. Zelo priljubljeno je tudi božično medeno drevo.
PEČENA JABOLKA– to me vedno spomni nostalgični vonj po jabolkih in cimetu.
Polnjena in pečena jabolka so ena bolj preprostih sladic, hkrati pa tudi zelo zdravih, saj zanje ne potrebujemo moke, sladkorja. Med in jabolka sama poskrbijo za krasen sladkor.
Pečena jabolka z oreščki in suhim sadjem
Potrebujemo:
6 jabolk
100 g suhega sadja po izbiri, kaj imate doma v predalu (rozine, brusnice, slive…)
150 g oreščkov (orehi, lešniki…)
30 gramov masla
2 žlici medu
Pol čajne žličke cimeta
350 ml vode
Priprava:
Pečico segrejte na 180′ stopinj Celzija. Suho sadje in oreščke na grobo sesekljajte.
Jabolka operite, odrežite jim vrhove in izdolbite pečke, pazljivost, naj bojo cele jabolka.
Na ognju raztopite maslo in mu dodajte med, odstavite z ognja in primešajte še suho sadje, oreščke in cimet.
Izdolbena jabolka napolnite z mešanico in jih zložite v pekač. Na dno pekača zlijte vodo in pecite dokler niso jabolka zares mehka.
Ko servirate postrezite s kokosovo smetano sli grškim jogurtom.
Se vam kaj sline cedijo, hitro v akcijo in si privoščite enostavno in zdravo sladico.