VODA je osnova za življenje in je zelo važna za otrokov organizem.

Zdrav dojenček potrebuje dnevno ( v 24 urah) približno 150 ml vode na kilogram telesne teže.

V drugem letu starosti je potrebno nekoliko manj, približno 100 ml na kg telesne teže.

Če je dojenček bolan potrebuje večjo količino tekočine.

Za pripravo hrane za dojenčka moramo vodo vedno prekuhati. Vre naj 5 minut.

 

MATERINO MLEKO je vrhunska hrana, proizvedena prav za to, da zadosti dojenčkovim posebnim potrebam. Pri otroku v prvem letu se priporoča dojenje. Do prvega leta starosti kravje mleko se odsvetuje. Prav tako se odsvetuje mleko drugih živali.

 

SLADKOR za sladkanje se naj uporabi presni in trsni sladkor, ki ju pred uporabo vedno prekuhamo. Živila sladkamo v zelo majhnih količinah.

 

ŠKROBNA ŽIVILA zaradi možne preobčutljivosti na žitno beljakovino gluten se priporoča uvajanje hrane, ki vsebuje gluten (pšenica, rž, oves, ječmen…) šele po dopolnjenem šestem mesecu starosti. RIŽ je bogat z beljakovinami in vitamini skupine B, glutena pa ne vsebuje.

Ekološki riž pridelujejo brez umetnih pesticidov.

 

SADJE uporabljamo vse vrste sadja. Zaradi morebitne preobčutljivosti moramo biti previdni zlasti pri jagodah, breskvah in hruškah. Sadje mora biti vedno oprano in olupljeno.

 

ZELENJAVA uporabljamo različne vrste zelenjave. Kot pri vseh živilih tudi pri zelenjavi še posebej pazimo,da je dobro oprana in sveža. Paradižnik dajemo sprva previdno, ker je dojenček nanj lahko preobčutljiv.

 

JAJCA v prehrani dojenčka pride sprva v poštev le kuhan in pretlačen rumenjak. Po dopolnjenjem šestem mesecu dajemo za noževo konico rumenjaka. Z beljakom smo previdni, z njim pričnemo šele po dopolnjenemu 12. mesecu starosti.

 

MESO mora biti sveže, vendar uležano. Uporabljamo mlado govedino, teletino, perutnino, puranje meso, zajčje meso, nemastne ribe.

 

MAŠČOBE za prehrano dojenčkov so primerna predvsem rastlinska olja. Od živalskih prideta v poštev le sveže surovo maslo in sveža sladka smetana.

 

ČAJI imajo v prehrani dojenčkov vidno mesto. V Sloveniji je navada, da kuhamo dojenčkom kamilični čaj, ki ima lahko tudi zdravilni učinek, če je iz kvalitetnih domačih kamilic in pravilno pripravljen

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja