Alergije so v zadnjem času vse pogostejši ter zelo aktualen problem. Obkroženi smo s številnimi alergeni, ki jih bodisi zaužijemo (živila) ali vdihujemo (respiratorni alergeni) in teh je vse več. Skorajda vsako živilo lahko povzroči alergijo.

 

1. ALERGIJA NA MLEKO

Pri alergiji na mleko je potrebno iz prehrane izključiti vse mlečne izdelke. To so mleko, smetana, maslo, jogurt, skuta, pinjenec, sir. Mleko ali mlečne sestavine (npr. sirotka) so velikokrat tudi skriti v konzerviranih mesnih izdelkih, v kruhu, v svetlih prelivih za solate in omakah za pečenke, v margarini, sladoledu, pudingih, likerjih, kuhanih šunkah, klobasah in salamah, majonezah, paradižnikovem kečapu, bombonih.

 

2. ALERGIJA NA JAJCA

Pri tej alergiji je, podobno kot pri mleku, prepovedano uživanje surovih, kuhanih ali pečenih jajc. Pazite na jajca v prahu in jajčne dodatke v industrijsko pripravljenih testeninah, pecivu, majonezah, mesnih polpetah (dodano jajce kot gostilo), kuhanih mesnih cmočkov, krompirjevih cmokih, in podobno.

 

3. ALERGIJA NA RIBE

Bolnik mora opustiti uživanje rib in ribjih izdelkov. Alergiki imajo lahko težave, če jedo meso kokoši, ki so bile hranjene z ribjo moko.

 

4. ALERGIJA NA MESO

Te alergije so najpogostejše pri malih otrocih. Alergije na svinjino so redkejše kot za govedino. Če gre za alergijo za mleko, so dietni nasveti odvisni od stopnje obolenja, od starosti otroka in morebitnih drugih alergij. Če mati lahko doji, je njeno mleko ob ustrezni dieti najboljša oblika prehrane. Že pripravljena hrana za dojenčke pogosto vsebuje razne skrite omake in začimbe, škrob, smetano ali sirotko (piškoti),…

Alergiki, ki so preobčutljivi na penicilin, pogosto reagirajo na meso živali, ki so bile zdravljene s temi zdravili.

 

5. ALERGIJA NA PLESNI (GLIVICE)

Ta alergija zahteva težko dieto. Ne smemo uživati sveže, presne zelenjave in lupinastega sadja, začimb, moke, kruh. Plesni se nahajajo tudi v hišnem prahu. Veliko živil je proizvod glivic, npr. pivo, vino, kis, kislo zelje, sir.

 

6. ALERGIJA NA OREHE IN DRUGO LUPINASTO SADJE

Strogo se je potrebno izogibati vsem vrstam orehov in lupinastega sadja in živilom, kjer so le-ti skriti: čokolade, marcipan, medenjakom, jedilno olje iz sončničnih semen. Pri človeku, ki je alergičen na lupinasto sadje rado pride do navzkrižne alergije z jabolki.

 

7. ALERGIJA NA ZELENJAVO

Posebej alergena zelenjava je: korenje, zelena, stročnice, paradižnik, krompir. Zelenjava je rada skrita v industrijsko pripravljenih omakah, juhah, tekočih začimbah. Soja sodi k stročnicam. Sojino moko vsebujejo sredstva za zgostitev jedi, globoko zamrznjene jedi, omake, peciva, jušne začimbe, čokolada, kosmiči, umetne kreme, hrenovke, klobasice, sojino jedilno olje, margarina, majoneza in dodatki k masti.

 

8. ALERGIJA NA SADJE

Zelo znane povzročiteljice alergije so vrtne jagode. Alergične težave so večinoma sezonske narave (ko uživamo sadje, ki je takrat na voljo). Lahko pride tudi do močne križne reakcije med različnimi vrstami sadja (npr. jabolka + olive, mandarine+pomaranče)

 

9. ALERGIJA NA ZAČIMBE

Močni alergeni so: lovorjev list, janež, kumina in curry. Pri strogih dietah je priporočljivo, da so jedi čim manj začinjene.

 

10. ALERGIJA NA SREDSTVA ZA KONZERVIRANJE IN BARVILA

Največ barvil užijemo z bomboni, žvečilnim gumijem, brezalkoholnimi pijačami, slaščicami in celo tabletami. Sredstva za konzerviranje so v vseh ribjih in številnih mesnih konzervah, v gotovih jedeh, gotovih solatah, omakah, majonezah, in še mnogo drugih jedeh.

 

11. ALERGIJE NA ŽIVILA, KOMBINIRANA Z ALERGIJO ZA CVETNI PRAH

Pojav alergije na živila (določena zelenjava, sadje, oreški, začimbe, semena in žito) je velikokrat povezana z alergijo na cvetni prah. Alergiki na trave in žitni pelod so tako še posebej občutljivi za žita, stročnice in sojo.

Taki alergiki se morajo izogibati čajem iz cvetov (npr. kamiličnem). Prepovedan je med, ker vsebuje še veliko cvetnega prahu.

(2) komentarja

  1. Karmen Valant pravi:

    Lepo napisan članek, mlade mamice prav gotovo vedo, da z dojenjem dajo otrokom največ, predvsem pa preprečijo razne bolezni in alergije.
    Karmen

  2. Nina pravi:

    Zelo tezko je pa najti kako se alergije kazejo pri otrockih. Zaradi tega so alergije velikokrat spregledane. Bi lahko napisali se kaj o tem? Kako se alergije na dolocena zivila lahko pokazejo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja