Kratki povzetki člankov iz revije BODI EKO

 

1. ZARES DOBRA PREHRANA ZA OTROKA

 

Kaj je zdrava prehrana za otroke? Pa poglejmo pomembne točke, da razmislimo pri načrtovanju prehrane za vaše otroke.

 

Dobra uravnotežena prehrana je ključnega pomena za pravilno rast in razvoj otrok. Obstajajo standardna priporočila o kalorijah in prehranskih potrebah za otroke določene starosti. Vendar pa se lahko ljudje, ki imajo otroke doma zavedajo prehranjevalnih navad otrok. Najpogosteje otroci ponavadi preskočijo zajtrk in ne želijo, da jedo zdravo hrano, namesto da hrepenijo za hitro hrano, brezalkoholne pijače in nizko energijsko vrednostjo prigrizkov. To je zelo pomembno za starše in družinske člane za razvoj zdravih prehranjevalnih navad pri otrocih – jesti dobro hrano ob pravem času.

 

2. KAKO SE S STAROSTJO SPREMINJAJO PREHRANSKE POTREBE OTROK?
Odrasli vemo, da je zdrava prehrana eden od ključnih varovalnih dejavnikov zdravja.

Še posebej je pomembna v obdobju otroštva, ko je hrana osnova za uspešno rast in razvoj telesa. Vse, kar jemo, učinkuje na naše telo tako zdaj kot kasneje v življenju.

Zato je zelo pomembno, da že v rani mladosti pridobimo dobre prehranske navade. Za otroke je pogosto najbolj privlačna hrana prav tista, ki je najbolj nezdrava.

 

Otrok je vse bolj samostojen, razvija se tako telesno kot čustveno. Dojenčki pogosto odklanjajo hrano, ki jim jo ponudimo z žlico, in hočejo jesti sami. S tem poudarjajo svojo samostojnost. Zelo pomembno je, da spodbujamo samostojno hranjenje, čeprav bo v začetku večji del obroka končal na slinčku ali tleh kot v malčkovih ustih.

Otroci v procesu rasti morajo doseči hranilne snovi iz hrane za rast novega tkiva za proizvodnjo energije, vzdržuje fiziološko aktivnost.

Hranila, ki so potrebna za otroke in odrasle se razlikujejo med starostnimi skupinami.
Ker otroci z rastjo in razvojnih potrebujejo dnevne zahteve beljakovin, vitaminov, mineralov in elementov v sledovih, v odrasli dobi, se lahko pojavijo pomanjkljivosti hranil, prehranske pomanjkljivosti in rast pri otrocih je življenjsko nevarna.

 

3. MALI VEGETERJANEC

 

Se še spomnite, kako so nam prigovarjali: Jesti moraš meso, da boš velik in močan!

Novejša prehranska priporočila so nekoliko omilila spodbujanje malih mesojedcev, saj navajajo, da lahko otroci tudi z ustrezno vegeterjansko prehrano zadostijo vsem svojim potrebam za rast in razvoj.

V zadnjem času tudi pri nas narašča število otrok, ki jedo kot vegeterjanci ali vegani. Obstajajo tri vrste vegeterjancev. Eni ne jedo mesa in rib, drugi tudi jajc ne, tretji pa iz prehrane izključujejo še mleko in mlečne izdelke.

Po raziskavi Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji delnih vegeterjancev 2, 1 %, vegeterjancev 1, 1 %, še manj pa je znanih drugih prehranskih praks. Vnos uravnotežene , zdrave in dobro načrtovane prehrane je sicer pomemben za vse ljudi, vendar pa je ključnega pomena prav v obdobju rasti, torej v prvih dveh desetletjih življenja.

Človek je življenjsko vezan na hrano, saj od lakote ali žeje lahko umre. Hranila iz prebavljene hrane se vsrkava v kri, od tu pa gre v vse celice organizma, kjer omogočajo ustrezno rast in razvoj vseh organov v telesu ter vse aktivnosti človeka. Pri tem so pomembna prav vsa živila tako rastlinskega in živalskega izvora. Otroška prehrana mora vsebovati več beljakovin, vitaminov in mineralov na energetsko enoto kot prehrana odraslih.

Slovenski zdravniki pediatri so sprejeli smernice zdrave prehrane dojenčkov, ki jih je oblikovala delovna skupina za nutricionistiko, v kateri sodelujejo številni strokovnjaki različnih področij pediatrije pa tudi zdravniki. Smernice so povzete po priporočilih Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko. Smernice priporočajo dojenje do 6. meseca starosti, če ni možno, pa uvedbo ustrezne mlečne formule.

Strokovne smernice poznajo vsi pediatri, nutricionisti, dietetiki in vsakodnevno v svoji praksi svetujejo ljudem, kako v določenem življenjskem obdobju pravilno hraniti otroka.

Smernice sicer so, drugo pa je odločitev posameznika, ali bo to sprejel in sledil informacijam. Žal se vsak posameznik oziroma starši samostojno odločijo. Mati in otrok naj dobivata mešano prehrano, ki je zdrava prehrana za otroka.

 

4. NAJPOGOSTEJŠE OTROŠKE BOLEZNI V VRTCU

 

V svoji praksi se vedno pogosteje srečujem s starši zdravega otroka, ki jih skrbi, kako bodo spoznali njegovo bolezen, kako bi mu pomagali in kako ublažili bolečino.

Kadar muči otroka običajen prehlad ali toži zaradi bolečin, potrebuje zelo veliko ljubeče nege, pozornosti in naklonjenosti svojih staršev.

Bolezni je potrebno preprečevati kot zdraviti, a je poudarek na preprečevanju, zato je potrebno otroku zagotoviti primerno okolje, v katerem se bo otrok lahko zdravo duševno, telesno in socialno razvijal. Otroci potrebujejo zelo veliko ljubezni, zdravo prehrano, dovolj spanja, veliko gibanja na svežem zraku.

Starši največkrat zelo hitro prepoznajo zgodnje znake bolezni. Dojenčki več jokajo ali slabo pijejo, starejši otroci so cmeravi, nimajo nobenega veselja do igre ali ležijo v postelji ob neprimerni uri.

Ko vaš otrok zboli, morate zanj prevzeti odgovornost. Otroka pazljivo opazujte – v nejasnih primerih pojdite po nasvet in pomoč k otroškemu zdravniku. Upoštevajte vreden nasvet: k zdravniku rajši dvakrat prezgodaj kot enkrat prepozno!

Ob vstopu otroka v vrtec je potrebno predložiti potrdilo o zdravstvenemu stanju otroka, s katerim zdravnik potrjuje, da otrok nima kontraindikacij za sprejem v vrtec. Zdravniško potrdilo ne sme biti staro več, kot en teden. Istočasno pa morajo starši najprej opozoriti na zdravstvene posebnosti otroka (alergije, vročinske krče…).

Vrtec naj bi obiskovali le zdravi otroci. Otroci, ki so bolni ne sodijo v vrtec. Za čas bolezni in zdravljenje bolezni je njihovo mesto doma.

 

5. OTROCI V KUHINJI

 

Kuha in peka je lahko zabavna igra, ki lahko prinaša veliko veselja, posebej če pripravljamo jedi v družbi svojih otrok.

V družbi najmlajšim je potrebno začeti z preprostejšimi recepti.

Skupaj z otroci v kuhinji se lotimo kuhanja in spoznavanja prehrane! Jajca, mleko, sadje, zelenjava in žitarice niso samo zdrava,ampak tudi okusna hrana.

Najprej si je potrebno pripraviti delovno površino vsa živila in kuhinjsko orodje.

Domača kuhinja naj bo zgled dobrega in zdravega.

Otroka je potrebno vključiti v kuhinjska opravila. Vendar pa vsako kuhinjsko opravilo ni nujno primerno oziroma varno za našega malčka. Pri tem je potrebno upoštevati njegovo starost oziroma njegove že razvite sposobnosti. Tako na primer šestletnik že lahko ukazuje, razporeja opravila po fazah, medtem ko se dvoletnik komaj uči prepoznavanja in poimenovanja predmetov.

Kuhanje je osnovna preživeta veščina, zato pa lahko koristi tudi manj pustolovsko navdušenim otrokom. Otroštvo je čas namenjen raziskovanju, odkrivanju in učenju. Otroci so naši mali raziskovalci, ki radi odkrivajo nove stvari in osvajajo nove veščine in spretnosti. Zato kuhanje otroke od majhnih nog privlači.

6. PRVE OTROŠKOVE JEDI

 

Tako kot vse mlade mamice sem tudi jaz želela otročičkom v vrtcu vse najboljše. Kot pravijo slaba prehrana lahko povzroča težave, ki bodo mučili naše otroke do konca njihovega življenja.

Zakaj naj bi v času, ko je prehrana ključnega pomena za zdravje našega otroka, večina obrokov izvirala iz kozarčkov in vrečk? Pripravljanje hrane za vašega otročka ni nobena skrivnost in nič ni boljšega kot doma skuhane kašice, pripravljene iz kakovostnih, svežih, sezonskih in naravnih sestavin. Naj pa vas ne zavedejo dolgi seznami hranilnih podatkov na nalepkah hrane za vaše majhne dojenčke iz trgovin: vaša lastna hrana bo vsebovala iste dobrote, vendar brez dodanega škroba (kot primer maltodestrin, ki je ista snov, iz katere delajo lepilo za kuverte in znamke).

Domače narejene kašice za vaše otročke nimajo samo okusa po pravi hrani, tudi veliko cenejše so. Otroku najboljši vstop v življenje so jedi, kot pretlačena banana, avokado in papaja, to so izjemne kašice za dojenčke, ki vam jih ni treba kuhati. Kašice svojega otoka lako spremenite tudi v slastne juhice. Obroki za družino so lahko tudi obroki za dojenčka, kot primer piščančji ragu z zelenjavo, je lahko primeren za vašega malega nadebudneža , če ločite eno porcijo in jo skuhate brez soli in začimb.

V zgodnjem otroštvu se prehranjevalne navade in okusi (dobri in slabi) oblikujejo za celo življenje.

 

7. VELIKO OTROŠKO PRAZNOVANJE

 

 

Vsaj enkrat na leto, ob svojem rojstnem dnevu, si bo vaš otrok zaželel veliko praznovanje. Ob vseh željah, darilih in polno pozornosti, tudi ne sme manjkati veliko slavje. Pri rojstnemu dnevu damo velik pomen zdravi prehrani, pri tem upoštevamo načela zdrave prehrane. Otrokom se ob takšnih priložnostih namesto sladkarij, slaščic in slanih prigrizkov ponudimo sadne ali zelenjavne dobrote. Nadalje vam podam predloge, da pogostitev za rojstni dan ni nujno praznik hrenovk in čipsa ali poceni bonbonov, saj je mogoče tudi z drugimi okusnimi jedmi in zanimivimi idejami kmalu osvojiti okus otrok. Še posebej naj bo otrok prisoten pri pripravi praznovanja ta dan.

Pomembno je pri praznovanju rojstnega dne, da smo pozorni na ritual, posvetimo veliko pozornosti in ljubezni slavljencu.

 

Malo pokušine za vas, različni prispevki za revijo BODI EKO, za ostali pregled celotnega prispevka mi pišite na marjetka.zaloznik@gmail.com

Jogurt – Kako zdrav je v resnici?

Zelene Novičke April/Maj

Korenček

Kvinoja

Okusi decembra: Čas razigrane peke

[ngg_images gallery_ids=”14″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]
Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja