Prehrana

ČEMAŽ NEPOGREŠLJIV OKUS POMLADNE KUHINJE

Čemaž ali divji česen, je znan tudi kot naravni antibiotik, je prekrasen dodatek v pomladni kuhinji. Res enostaven za uporabo in vsestranski s svojim značilnim okusom oplemeniti veliko jedi, poleg tega pa je ta divja rastlina, ki poganja v senčnih in vlažnatih listnatih gozdovih, ob potokih in gozdnih poteh. Čemaž je pridelan brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov.

Ko se pomlad prebudi in ko se vam pod nos prikrade vonj po česnu, je pravi čas, da vzamete košaro in naberete še zdrav dodatek k jedi v loncu, kjer bo seveda dišala cela kuhinja. Najboljši čas za nabiranje je okoli poldneva, ko se rosa posuši.

Kaj vse pa je užitno? Užitni so listi, pa tudi popki, cvetovi, plodovi in čebulnice. Čemaž je najboljši svež, saj s sušenjem izgublja zdravilne učinke. Tako kot navadna čebula in česen vsebuje žveplove spojine, ki so odgovorne za oster vonj, pa tudi za blagodejno delovanje na zdravje, obenem pa je v njegovih listih tudi ogromno klorofila, ki je velik razstrupljevalec in antioksidant.

Podobno kot česen tudi čemaž vsebuje veliko razkuževalnih žveplovih spojin. Listi vsebujejo veliko klorofila, ki učinkuje razstrupljevalno, čebulice pa veliko ogljikovih hidratov. Vsebuje števil­­ne makro- in mikro­­­­­­elementi, predvsem kalijem, kalcijem, selenom in železom. Vsebuje tudi antioksidanta, ki zavira tvorbo rakavih celic in je potreben za obnavljanje tkiva ter tvorbo močnih zob in kosti.

Pri nabiranju pazljivost ni nikoli odveč. Bodite pozorni, da ga ne zamenjate z strupenimi rastlinami – belo čmeriko in jesenskim podleskom. Vedno pa vonjajte ta prekrasni vonj po česnu, to vam je znak, da v vaši košari roma vsekakor čemaž. Če niste prepričani, da gre za pravo rastlino raje ne nabirajte, pustite tistim, ki vedo. Mladi listi so sveže zeleni in svetli ter imajo močnejšo aromo, starejši pa so bolj suličasti in temneje zeleni ter nežnejšega okusa.

Če ste v dvomih, zmečkajte list – močen vonj po česnu ima samo čemaž. Sicer pa ko enkrat čemaž poznate, ga ne morete kar tako zamenjati.

Sočne čemaževe plodove uporabite tudi sveže. Prepražite jih na žlici masla in dodajte namesto česna jedem po svojem okusu.  Ne pozabite na vsestranski pesto, pripravite ga na veliko načinov, odličen je v jajčnih omletah, pire krompirju, testeninah, narastkih, njokih, v lazanji, lahko se vmeša za slano testo za mafine in kruh, izbire je še in še.

S predolgim kuhanjem čemaža pa se njegova sestava spremeni. Okus je podoben žveplu, izgubi pa tudi veliko vitamina C. Čemaž zato raje uporabljajte v hladni kuhinji v manjših količinah.

Če ga vložite v olje ali kis, boste uživali te plodove dolgo po tem ko ga ne bo več. Liste, popke in mlade plodove lahko za nekaj dni shranite v hladilniku, cvetove pa porabite takoj. Možno je tudi zamrzovanje, predvsem listov in čebulic. Je bolj občutljivo zelišče, ki ga lahko shranite v hladilniku le za kratek čas.. Cele, sesekljane ali pretlačene liste lahko zamrznete v modelčkih za led ali pa v neprodušno zaprtih posodicah, da po hladilniku ne bo dišalo po česnu.

Privoščite si slastno čemaževo juhico s krompirjem za pomladno prebujanje. Poleg tega, da je okusna, čemaž ureja prebavo, čisti kožo in kri, prežene spomladansko utrujenost in ima veliko drugih pozitivnih učinkov. Ko je sezona čemaža si privoščite juhico.

Sestavine: (4 osebe)

  • 200 g krompirja
  • pest svežega čemaža
  • 6 dl vode
  • pol žličke muškatnega oreščka
  • sol in poper
  • olivno olje

Priprava čemaževe juhe: Krompir olupimo in ga skuhamo. Nato ga rahlo pretlačimo in ga prelijemo z vodo. Dodamo pest opranega čemaža, muškatni orešček, začinimo po okusu s soljo in poprom ter premešamo. Juho nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko dodamo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo par minut. Dodamo kos svežega kruha ali potresemo s kockami kruhka.

Pripravila: Marjetka Kovač, svetovalka za zdravo prehrano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja