Prehrana

Sladkor v otroški prehrani

Vaš otrok se odpravlja na izlet in pripravljate mu prigrizek. Najbrž mu v nahrbtnik ne boste stlačili velike čokolade, ampak morda sadni jogurt, nekaj piškotov ter jabolko. Žal je v slednji izbiri več sladkorja kot v prvi – približno deset čajnih žličk.

Strokovnjaki so si enotni, da problem otroške prehrane dandanes še zdaleč niso maščobe, temveč ogljikovi hidrati; sladkor in prečiščen škrob, ki se skrivata v vedno pogosteje predelani hrani. Sladkor najdemo celo v nekaterih vrstah kruha in pekovskega peciva.

V ZDA zaužije povprečen otrok, star do dvanajst let, kar 25 kilogramov sladkorja na leto,  več kot njegova mama, ki zaužije približno 23 kilogramov sladkorja.

Da preveč sladkorja škodi, je že dolgo znano, premalo pa se govori o tem, kako zelo nevaren je, čeprav dejansko ogroža življenje otrok. Otrok, ki je komajda kaj drugega kot pudinge,   vaflje in predelane kosmiče.

Zavedati pa se moramo, da je zdrava prehrana malčka vse do petega leta starosti močno drugačna od smernic zdravega prehranjevanja odraslih. Malček ima velike potrebe po energiji, saj je v dobi intenzivne rasti, količina hrane, ki jo je sposoben pojesti, pa je majhna.

MALČEK NAJ VIDI, DA JEMO TUDI MI SADJE IN ZELENJAVO,
BODIMO MU ZGLED, TAKO BO TUDI SAM VZLJUBIL OMENJENA ŽIVILA. 

Spodnja fotografija prikazuje dejansko stanje sladkorja v določenih otroški hrani:

10401493_764119130319976_4336591445976453869_n

(1) komentar

 1. Klavdija pravi:

  Na žalost je današnji tempo življenja tako hiter, da nekateri pozabijo zakaj imajo otroke.
  Najhitreje in najpreprosteje je otroku ponuditi predelano otroško hrano, pri tem pa se ne zavedamo, da jim s tem lahko v prihodnje škodimo.
  Sama sem se posluževala teh pripravljenih živil samo ko smo bili na poti, pa še to redko, saj sem vedno doma pripravila zdrav obrok in ga vzela s sabo. Prav tako sem na dopustu vedno kuhala tudi za našo malčico.
  Če bi v tistem času imeli to spletno stran, bi ji pripravljala še bolj pestro in zdravo hrano. Kuhanje za mojega otroka mi je v največje veselje. Rada sem mama in to pomeni, da počnem stvari, ki jih prej nisem ali jih nisem hotela.
  Vsaka mama mora poskrbeti, da je njen otrok zdrav, sit, ima uravnotežen obrok, zadovoljen … No, vse v mejah normale. Tudi mi se včasih pregrešimo in pojemo kakšen piškot, zato ga privoščimo tudi otroku.
  Mama – Klavdija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja