Prehrana

SLADKOR NAŠ VSAKDANJI SPREMLJEVALEC

Sladkor s kemijskim imenom saharoza, je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov.

sladkor

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila statistiko, da povprečen Slovenec poje kar 30 kg čistega sladkorja na leto, kar je okoli 20 čajnih žličk (80 g) na dan. Dobro bi bilo, če bi vnos sladkorja zmanjšati na 6 žličk (48g) na dan.

sladkor

Sladkor se resnično skriva vsepovsod. Na embalažah prehranskih izdelkov sicer obstaja zapis o hranilni vrednosti, kjer piše koliko kalorij in koliko sladkorja vsebuje 100 g izdelka, a le redko zasledimo, koliko od njih zavzema sladkor.

gazirane pijače

Že ena pločevinka priljubljene gazirane brezalkoholne pijače vsebuje 35 g sladkorja z. (140 kalorij) to po novih smernicah WHO že prisega povprečen dnevni vnos. Najbolje se odreči sladkim pijačam (sem spadajo tudi vode z okusom) in raje pijemo vode iz pipe, dodamo ji limono, limeto, kumaro – malo zmečkanega sadja.

ketchup

Sladkor se skriva v kečapu, solatnem prelivu, juhah, krekerjih, jogurtih (z manj mašobe), omakah za testenine, kruhu, številnih kosmičih. Bolje navadnemu jogurtu in ovsenim kosmičem primešati žličko medu ali javorjev sirup iz ekološke trgovine.

Za lažjo predstavo v eni jušni žlici kečapa se skriva cela čajna žlička sladkorja!

sugar

Sladkor lahko uporabljamo ne le kot sladilo, ampak tudi kot konzervans z namenom, da izdelkom podaljšamo obstojnost, izboljšamo okus in videz.

Sladkorji so tudi skriti sladkorji to so tisti, ki se nahajajo v suhem sadju (dateljni, rozine, marelice….).

Dandanes se sladkor pojavlja v procesirani hrani pod zanimivim psevdonimom, kot je npr. Koruzni sirup.

Prevelike količine sladkorja v telesu lahko povzročajo velike težave od diabetesa tipa 2, pa do povečane telesne teže, do obremenitve srca in težave s sklepi. Lahko pa tudi poruši delovanje celotnega hormonskega sistema.

Debelost

Na srečo pa lahko v današnjem času zamenjamo običajni sladkor z različnimi zdravimi alternativnimi sladili.

Agavin sirup

AGAVIN SIRUP – zelo priljubljeno sladilo. Njegov okus spominja na običajen kristalni sladkor. Agavin sirup deluje kot blag probiotik in ureja prebavo. Pazljivost ni nikoli odveč – nasadi agave so pogosto onesnaženi s pesticidi, zato je treba izbrati med ekološkim agavinim sirupom. Agavin sirup se uporablja za sladkanje kave in čajev, za smoothije, odlično se odnese v presnih sladicah in pekovskih izdelkih.

JAVORJEV SIRUP – sladilo narejeno iz drevesnega soka sladkornega, rdečega ali črnega javorja. Temnejši kot je sirup, manj prečiščen je, navadno tudi slajši, a bolj kaloričen. Izbirajte med 100 % čistim sirupom z ekološko pridelavo. Čisti javorjev sirup vsebuje pomembne aminokisline in antioksidante. Javorjev sirup dodamo po želji kavi ali čaju z njim sladkamo za zajtrk kosmiče in različne sladice. Odličen kot preliv po ameriških palačinkah, toplih vafljih, po sladoledu. Po odprtju ga hranite v hladilniku.

kokosov sladkor

KOKOSOV SLADKOR – najbolj popularnejše sladilo zadnjih nekaj let. Vsebuje vir vitaminov in mineralov. Kokosov sladkor je energijsko bogato živilo, zato naj velja merilo zmernost. Kokosov sladkor lahko uporabljate pa prakrično povsod, če vam le ustreza karamelni okus.

Polagam vam na srce, da se sladilom lahko izognete, za sladek okus pa poskrbite s svežim in suhim sadjem. Včasih pa je en sadež dovolj, da zadovolji željo po sladkem.

Za konec še RECEPT, kako pripraviti zdrave piškote brez JAJC, PECILNEGA PRAŠKA, MOKE in SLADKORJA!

Potrebujemo:
– dve banani
– skodelica polnozrnatih ovsenih kosmičev
– pol skodelice mletih ali zdrobljenih mandljev.

Priprava:

Najprej z vilico dobro zmečkamo dve banani, da nastane takšna grozno izgledajoča rumeno rjava kaša za dojenčke. Nato ji dodamo skodelico polnozrnatih ovsenih kosmičev in polovico skodelice mletih ali pa zdrobljenih mandljev. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa z žličko zajemamo nastalo maso in jo odlagamo na papir za peko. Pečemo v ogreti pečici 15 minut na 170 stopinjah.

Dober tek!

piškoti

Prispevek pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano in zdrav način življenja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja