Prehrana

PREHRANA DOJEČE MATERE

Rojstvo novega življenja je neizmerna sreča in čudež. Čaka vas mnogo lepih novih trenutkov. In začne se nova naloga z veliko odgovornosti, z veliko ljubezni, ki temelji na skupnih izkušnjah, ki oblikujejo prihodnost.

Prehrana vašega otroka je v prvem letu otrokove starosti izjemno pomembna in igra še kako pomembno vlogo v življenjskem obdobju. Materino mleko je v prvih šestih mesecih življenja najprimernejša hrana za dojenčka. Svetovna zdravstvena organizacija zato prvih šest mesecev priporoča samo dojenje.

Ekološko pridelana živila brez umetnih dodatkov so zdrava  za mamo in za kvalitetno materino mleko. Zelo pomemben je tudi način priprave.

Doječa mamica naj bi se prehranjevala čim bolj pestro in uravnoteženo ter imela redne obroke hrane. Potrebno pa je vsekakor dovolj piti ( vsaj en kozarec vode ob vsakem dojenju). Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog  v času dojenja  in hranjenja dojenčka  sta pomembna in seveda naložba za dolgoročno zdravje.

Doječa mamica naj se prehranjuje čimbolj pestro. Izbira naj raznolike, čim bolj sveže in hranilno bogata živila. Poleg dovolj pitja tekočine, naj uživa:

 • veliko zelenjave in sadja , ki sta bogati vir vitaminov , mineralov in vlaknin
 • veliko žitnih kosmičev, polnozrnatega kruha, testenin in krompirja, ki vsebujejo ogljikove hidrate
 • mleko in mlečne izdelke, ki so pomemben vir kalcija in vitamina D
 • pusto meso – perutnina, rdeče meso, ki je pomemben vir beljakovin, železa, cinka, vitamina B12
 • morske ribe, vsaj dvakrat na teden, ki so pomemben vir nenasičenih maščobnih kislin

Ribe so dober vir beljakovin in za dojenčkov razvoj zelo pomembnih omega 3 maščobnih kislin. Varno se lahko uživajo manjše ribe (sardelice, girice). Izogibajte pa se večjim ribam zaradi onesnaženosti z živim srebrom (morskega psa, skuše, mečarice in tune ter školjke in morski sadeži)

 • kakovostna rastlinska olja (oljčno olje, olje oljne repice
 • ter jajca in stročnice

V majhnih količinah naj uživa doječa mamica gobe, če niso iz onesnaženega okolja, če so sveže nabrane in toplotno obdelane, glede na to da so težje prebavljive, se jih naj ne uživa na prazen želodec ali zvečer.

Če mamica obožuje močno začinjeno hrano?

Večina dojenčkov pekoča hrane ne moti. Če pa ima dojenček vetrove, krče in dobi drisko, se raje močno začinjeni hrani odpovejte.

Kaj pa meta, peteršilj, žajbelj?

Dišavnice dajejo hrani polnejši okus, na katerega se bo hitro navadil vaš dojenček. Raznoliki okusi in arome hrane bodo prehajali v materino mleko in dojenčku omogočali, da se že zelo zgodaj navadi na različne okuse.

Hrana, ki napenja- to so vsekakor krivci – fižol, zelje, brokoli, brstični ohrovt, hruške….in določene mamice se jim odpovejo, da njihove dojenčke ne napenja.

Doječa mamica naj se raje izogiba:

 • jetrca in paštete lahko vsekakor vsebujejo težke kovine in prevelike količine vitamina E, zato se jim se potrebno izogniti
 • ocvrta hrana vsebuje veliko škodljivih transmaščobnih kislin, ki se jim je v obdobju dojenja potrebno izogniti.
 • školjkam in morskim sadežem iz onesnaženega morja (vsebuje težke kovine)
 • surovim in toplotno premalo obdelanim živilom živalskega porekla: meso (tatarski biftek, , pršut), ribam (prekajenim ribam, sušiju), jajcem (majonezi, tiramisuju), mleku (svežim sirom)- nevarnost mikrobioloških okužb)
 • pijačam, ki so zelo sladke, katerim je dodan sladkor. Sladke pijače, gosti sokovi, nektarji, ledeni čaji in gazirane sladke pijače ter vode z okusom niso priporočljive. Poleg prevelike količine sladkorja lahko vsebujejo tudi druge aditive, ki neugodno vplivajo na zdravje. Najboljši pijači v času dojenja sta voda in nesladkan čaj.
 • doječa mamica naj se izogiba alkoholu, vsem vrstam alkoholnim pijač. V nasprotju z lajčnim razmišljanjem ne spodbuja sinteze mleka , temveč jo kvečjemu zmanjšuje. Dokazano je, da alkohol prehaja v materino mleko, kar lahko neugodno vpliva na razvoj dojenčka. Doječe matere naj ne kadijo, niti aktivno, niti pasivno.
 • Pijače z dodatkom kofeina, kakava in energijski napitki niso prava izbira v času dojenja. Če se pa doječa mamica ne more upreti kavi in jo je pila že v času nosečnosti, naj si privošči skodelico kave še naprej.

Prehranske navade za vse življenje se oblikujejo že v rani mladosti, zato je pomembno, da mamica o tem začne razmišljati najpozneje v nosečnosti, saj bo vzgajala otroka predvsem s svojim zgledom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja