Prehrana

KAKO SE ODLOČITI ZA PRIMEREN NAKUP OMEGA 3 V DANAŠNJEM ČASU?

Ko sem sama razmišljala, kako izbrati mojemu otroku primeren omega, sem vsekakor prebrskala in seveda raziskovala trg. Seveda, sem vseskozi delala v ekoloških trgovinah in imela znanje, ki ga seveda, ko potrebujem določeno zadevo prenesem na mojo družino, če karkoli potrebujemo.

V poletnih mesecih, ob obilju svežega sadja, zelenjave in druge hrane, si utrdimo imunski sistem, da bo močen dočakal jesen in zimo, moramo pa seveda nadaljevati s krepitvijo dalje. Maščobne kisline omega 3- rastlinske so v avokadu, orehih in lanenemu semenu, živalske v ribah – učinkujejo preventivno  in spodbujajo imunski sistem kot celoto. Seveda pa varujejo lastni imunski sistem pred  domač strt česen, limonin sok in po želji malo sesekljanega peteršilja.

Kot se zavedate je naša prehrana zelo osiromašena in ne morem zagotoviti priporočenega vnosa.

Meni osebno je bila pomembna pri izbiri zares kakovostnega omega 3 prehranskega dopolnila pomembna visoka vsebnost EPK in DHK, da je 100 % naravno, da zares učinkuje, da je olje brez težkih kovin in škodljivih dodatkov, ter da nizka stopnja oksidacije (totox), dober okus, da prepriča, še tako male glavice, kot velike.

VISOKA VSEBNOST EPK in DHK

Veliko dodatkov vsebuje nizke vrednosti DHK in EPK. To pomeni, da zaužijete tudi do 10 kapsul ali žlic olja dnevno. Zavedamo pa se, da ne dosegamo niti polovice minimalnega vnosa (do 500 mg EPK in DHK), to je zelo nizko. Najnižji vnos je zabeležen pri ženskah in otrocih. Pri resnih in kroničnih obolenjih je potreben terapevtski odmerek v višini vsaj 2000 mg DHK in EPK dnevno. To velja za bolnike s srčno – žilnimi obolenji, depresivna stanja, obolelimi za rakom…

Vprašati bi se morali, koliko od zaužitega dopolnila se dejansko absorbira in ga telo lahko uporabi. Pri izbiri bodite pazljivi, da ne izberete izdelek, , ki namesto etil- estrov vsebuje olje v naravni obliki trigliceridov in zagotavlja 98 odstotno absorpcijo. Vedno pa bodite pozorni da je olje brez težkih kovin in škodljivih dodatkov. Lahko se tudi najde, da vsebuje živo srebro, druge toksine… Pomembna tudi nizka stopnja oksidacije. Stopnja oksidacije kaže na kakovost in svežino izdelka. Oksidacijo olja izdaja izrazit okus in vonj po ribah, po njih se spahuje. Če uživate olje v oblikah kapsul, prekritih z želatinastim  ovojem, tega pred zaužitjem ne moremo zaznati.  Pomemben je tudi dober okus in preprost način uživanja. Neprijetnost pri uživanju so zagotovo velike kapsule, ki jih le kdo komaj pogoltne, kaj šele otroci. Res super je tekoča oblika in še po možnosti z naravno aromo limone, ki ima prijeten okus in lahko zaužijejo tudi tisti, ki rib ne marajo.

Moj mali fantek je tole super zadevico jemal in seveda se je videla očitna razlika v njegovem počutju, imunski sistem se mu je okrepil, imel je boljšo prebavo, lepšo kožo, veliko, veliko energije, raste pa tako, kot gobica po dežju.

Omega 3 so vsekakor pomembne v obdobju odraščanja otroka, saj izboljšujejo njegove kognitivne in vedenjske funkcije.

Omega 3 maščobne kisline so izrednega pomena za razvoj zarodka v času nosečnosti in dojenčkov v času dojenja. Kot se vsekakor zavedamo so omega 3 maščobne kisline pomembne za rast in razvoj otrok.

Sestavine naše stekleničke, ki jo je naš fantek veselo pil. Vsebujejo ribje olje iz jeter trske (Norveška), izvleček ribjega olja ( ZDA), naravna aroma limone, antioksidant : alfa-tokoferol, astaksantin.

Za opazno učinkovanje na zdravje odrasle osebe je potrebno skupni dnevni vnos EPA/ DHA vsaj 2.000 mg dnevno (1 jedilna žlica – 2.150 mg), pri čemer običajno traja 8-12 tednov, da se pokažejo konkretni učinki delovanja. Po priporočilih EFSA so odmerki do 5.000 mg dnevno popolnoma varni ( za otroka 2.500).

Vaš otrok naj poskusi res vredno in seveda pred vstopom v vrtec, šolo bo sedaj več obolenj in omega okrepi imunski sistem. Naš omega 3 se uživa zelo preprosto z jedilno žlico (odrasli) ali čajno žličko (otroci). Lahko se doda skoraj vsako jed ali pijačo. Konkretni učinki delovanja se pokažejo običajno pri 8 – 12 tednih jemanja.

Več o zelo kvalitetnih izdelkih si poglejte na njihovi strani: www.eubiosa.si