Prehrana

UŽIVANJE HRANE JE TUDI PUSTOLOVŠČINA

Majhen otrok je ponavadi aktiven, veliko se giblje, zanima ga vse, kar vidi, predmete lahko jemlje iz roke v roko in nosi v usta. Uspe se mu tudi prevaliti s hrbta na trebušček, dviga glavo, sedi od podpori in stoji, če ga držimo. Podnevi manj spi, pripravljen je na nove izkušnje, tudi na nove, zanimive okuse in za poizkuse, da bi bil samostojen, ter da bi se sam hranil.
Ko otroka spodbujamo, naj sam drži žlico ali hrano, spodbujamo razvoj neodvisnosti in koordinacije. Razvoj komunikacijskih spretnosti spodbujamo, ko se z njim pogovarjamo o njegovi hrani. Če ga gledamo v oči, se smehljamo, govorimo »njam, njam« in se z njim igramo, dosežemo, da so mu obredi v veselje.
Vsak otrok je drugačen. Nekateri pojedo vse, kar postavimo prednje, za druge se nam zdi, da živijo skoraj samo od zraka – ti spravljajo starše ob pamet. Navsezadnje pa je tudi poskušanje novih jedi tudi pustolovščina, pri kateri ne gre samo za hranjenje, ampak tudi za prebujajočo se neodvisnost in sposobnost, da otrok izbere, kaj mu ugaja.
Prva hrana iz lastne otrokove roke, bi lahko bila palčka, iz ekološko pridelanega korenčka, podolgovat košček opečenega kruha ali krušna palčka. Zdrave krušne palčke otroka naravno seznanijo s hrano, ki jo je mogoče jesti iz roke, ne da bi použil dodani sladkor in druge dodatke za okus, ki jih navadno dajejo v hrustljavo krušno pecivo. Na tej stopnji otroček živilo samo sesa. Toda ko postane bolj aktiven, se mu tek okrepi. Vidi, kako drugi jedo in pijejo, ter jih želi posnemati. Številni imajo že prve zobe in lahko pojedo tudi manj gladko hrano. Jabolka lahko otrokom naribamo, namesto, da bi jih zdušili in pretlači. Če otroku taka konsistenca ne dela težav, mu lahko ponudimo tudi bolj vlaknato zelenjavo, na primer korenček, samo da ga zmečkamo.

Recept za vaše najmlajše:

AVOKADOVA POMAKA

Potrebujemo:
½ zrelega avokada
30 g svežega smetanovega sira
1 žlica sesekljanega svežega jajčastega paradižnika
2 žlici navadnega jogurta
½ sesekljane sveže mete ali timijana

Potek dela:
Vse sestavine gladko obdelamo v mešalniku ali zmečkamo z vilicami.

– Avokado je zaradi svoje bogate kremaste konsistence kot nalašč za majhne otroke. Izberemo mehek, zrel sadež. Ponudimo s palčkami korenja ali bučk, skuhanimi v sopari.
– S tem, da avokadu primešamo svež sir, jogurt in paradižnik, zvišamo količino kalcija in vitaminov v omaki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja