Prehrana

SADJE IN ZELENJAVO ZA VEČ ENERGIJE, ZDRAVJA, OPTIMIZMA IN ŠE KAJ

–    Redno uživanje sadja in zelenjave bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju.

–    Sadje in zelenjava sta bogati vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, za razliko od sadja pa vsebuje zelenjava malo sladkorjev in z razmeroma malo kalorijami in velikim volumnom daje občutek sitosti. Občutek sitosti je posledica zlasti velikega deleža vlaknin v zelenjavi, ki so nujno potrebne za zdravo črevo in urejeno prebavo.

–    Zaradi različnih pigmentov, priporočljivo uživanje raznobarvnega sadja in zelenjave.

–    V zelenih plodovih so klorofili, ki pomagajo razstrupljati telo, v rumeno – oranžnih plodovih pa karotenoidi, ki  vplivajo na imunski sistem, naš organizem pa jih lahko pretvori v vitamin A.

–    Najpogostejši način uživanja zelenjave je še vedno solata iz najrazličnejših vrst zelene solate, zelja, paprike in paradižnika do korenja, koruze, fižola in čičerike. Vse bolj priljubljena oblika uživanja sadja so naravni sokovi, te pa je najbolje da si sveže pripravimo. Sadje in zelenjavo moramo uživati v zadostnih količinah, kar predstavlja najmanj 150 g dnevno ( vsaj 2 sadeža) in zelenjave naj bi pojedli vsaj 250 g. Prav gotovo pa ni priporočljivo jesti samo sadje ter zelenjavo, ker tako ne zaužijemo ostalih hranil, ki jih telo potrebuje. Potrebno je jesti pestro hrano.

–    En kozarec nesladkanega 100 % sadnega soka šteje kot en obrok. Sokovi so eden izmed najboljših načinov vnosa teh pomembnih antioksidantov v telo.

 

SADJE

Je naziv za človeku užitne plodove različnih dreves in grmov. Večji delež sadežev lahko uživamo sveže, brez predhodne priprave.Sadje ima običajno več sadnega sladkorja (fruktoze). Botanično nastane sadež iz cveta, zelenjava pa iz drugih delov rastline.

Sadje vsebuje veliko vitaminov, balastnih snovi, sadnih kislin in mineralov. Delež sestavin se pri različnih sadežih močno razlikuje.

Že dojenčku tekne sočno sadje, nastrgano ali zmleto v mešalcu.Vsebuje pomembne vitamine, minerale in vlaknin ter je potrebno v vsakodnevni prehrani. Priprava je predvsem enostavna – sveže sadje očistimo in operemo, nato pa ga narežemo na poljubno velike kose, pretlačimo ali naribamo. Lahko ga pojemo samega ali v kombinaciji s skuto, kosmiči ali jogurtom. Zelo dobro je narediti sadje z medenimi ovsenimi kosmiči, skutin namaz z svežimi jagodami.

 

Recept za sladko razvajanje:

 

Kakijeva – sadna krema

Potrebujemo:

3 banane, 3 kakije, 1 pest rozin, ½ č. žličke kardamoma, košček svežega ingverja,

eko pomaranče.

Priprava:

V mešalniku najprej zmeljemo oprane rozine, dodamo olupljene banane in zrel kaki.

Dodamo še začimbe in mešamo, da dobimo gladko maslo.

Postrežemo v desertnih skodelicah in okrasimo z rozinami.

Ponudimo kot sadno malico.

 

 

ZELENJAVA

Je ena najbolj pomembnih sestavin v prehrani.Med zelenjavo uvrščamo gobe. Zelenjava je okusna in ni sladka. Zelišča ne štejemo med zelenjavo.

Zelenjava vsebuje BELJAKOVINE, OGLJIKOVE HIDRATE, VITAMINE in MINERALE.Zelenjava je užitna rastlina ali del rastline. To je običajno list, steblo ali koren rastline.

Nekatere vrste zelenjave lahko uživamo surove, kuhane, nekatere moramo skuhati, preden postanejo užitne. Nekatere vrste zelenjave se lahko uporabljajo tudi v sladicah ali drugih sladkih jedeh, kot primer bučna pita ali korenčkova torta.

Na dan slovenske hrane po večini šol in vrtcev poteka tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru katerega otroke in mladostnike osveščajo o pomenu zajtrka in zdrave prehrane. Otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah tako vsako leto v mesecu novembru zajtrkujejo črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo – vse domačega porekla.

Veliko otrok podlega nezdravemu načinu življenja.Preskakujejo zajtrk, pogosto jedo sladkarije in slane prigrizke, pijejo sladkane in gazirane pijače, se premalo gibljejo, prosti čas preživijo pred računalnikom ali televizijo. Kot starši jim bodite vzor in spremenite njihove razvad

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja