Prehrana

Prehrana nosečnic

Ali naj nosečnica je za dva?

Nosečnica ne potrebuje hrane za dva, temveč potrebuje normalno količino izbrane in raznolike prehrane. Za nosečnico je izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih. Če je prehrana uravnotežena, ni strahu, da bi se zaloge hranil, vitaminov ter mineralov v telesu nosečnice izčrpale.

Zdrava in uravnotežena prehrana matere pred zanositvijo omogoči dobre zaloge raznih hranilnih snovi, ki jih v času nosečnosti uporabita razvijajoč se zarodek.

Večina tkiv in organov se razvije v prvih dveh mesecih nosečnosti po točno določenem zaporedju.

 

Dobra prehrana nosečnice vpliva na zdravo rast in razvoj ploda.V začetku nosečnosti so plodove potrebe tako majhne, da jih lahko celo zanemarimo, če je prehrana ženske sicer dobra. Če kake snovi v hrani ne dobi dovolj, si jo plod vzame iz njenega telesa.

 

Neustrezna prehrana med nosečnostjo lahko povzroči tudi zaplete.Če so nosečnice uživale enostransko hrano, je po porodu tudi smrtnost otrok večja. Pri zelo enostranski prehrani lahko otrok zboli za rahitisom ali drugimi boleznimi, ki jih povzroča pomanjkanje vitaminov v materinem telesu. Tak novorojenček ni odporen, hitro podleže okužbam, pogostejše so tudi različne razvojne napake.

 

Nosečnice naj imajo pravilen ritem prehranjevanja.Obroki hrane v dnevnem jedilniku nosečnice morajo biti enakomerno porazdeljeni preko celega dneva. Priporoča se 5 obrokov hrane na dan.

Zajtrk, kosilo in večerja naj vsebujejo sadje in primerno količino zelenjave. Dobro je, če nosečnica zaužije za kosilo in večerjo nekaj kuhane in surove zelenjave, pri zajtrku in malici pa doda sadje.

 

Primer jedilnika

ZAJTRK:sadni čaj (posušene borovnice in malinovi listi), polnozrnat kruh, žlica skute, sezonsko sadje

MALICA:kozji jogurt, sezonsko sadje

KOSILO:korenčkova juha s koromačem , ajdovi kruhki, sezonsko sadje

MALICA:kefir, sezonsko sadje

VEČERJA:zelena solata s trdo kuhanim jajcem, rezina koruznega kruha

 

Koliko več energije in dodatnih hranljivih snovi na dan potrebuje nosečnica ?

V prvih 3 mesecih nosečnosti so potrebe po energiji praktično nespremenjene. V naslednjih mesecih se potrebe povečajo, ker se vzporedno z napredujočo nosečnostjo zmanjšuje telesna aktivnost. Potrebna pa je zagotovitev ustrezne količine vitaminov, mineralov in balastnih snovi je nujno, da nosečnica vsak dan zaužije zadostno količino beljakovinskih živil, sadja in zelenjave.

 

Vnos hranil

Nosečnica naj dobi okoli 50-60% dnevne energije iz ogljikovih hidratov, 25-30% iz maščob, 10-15% iz beljakovin. Zaužije naj čim več sadja in zelenjave, saj dajeta organizmu pomembne vitamine (C, A, E, K, folna kislina). Nosečnice naj uživajo, čim več surovega sadja in zelenjave, ker vsebujeta veliko vitamina C. Nosečnica mora poleg sadja in zelenjave zaužiti tudi zadostno količino beljakovinskih živil. Energijskih živil, kot so maščobna in škrobna živila naj zaužije v zmernih ( majhnih) količinah. V prehrani naj bo boljše sladilo kot kuhinjski sladkor je med.

 

Katere hrane se naj nosečnica izogiba?

•    alkoholnim pijačam,

•    kofeinu,

•    kajenju,

•    hrani ali okolju s težkimi kovinami

•    zdravilom, razen tistim, ki jih predpiše zdravnik,

•    pomanjkljivi higieni živil in kuhinje,

•    pomanjkljivi toplotni obdelavi živil; (zaradi nevarnosti mikrobioloških okužb ni priporočeno uživati surovega mleka, mesa (npr. tatarskega bifteka) in jajc (npr. majoneze); pogreta živila morajo doseči vsaj 70 o C središčne temperature,

•    shujševalnim dietam

 

Problemi, ki se pojavijo v času nosečnosti

1.    SLABOST –Zjutraj, še preden vstanemo, si privoščimo ajdovo žemljico, ne pijmo med samim obrokom, izogibajmo se mastni hrani, ocvrti.  Že sam vonj močno začinjene ali mastne hrane lahko sproži slabost.

2.    ZAPRTOST –Jejmo sveže sadje in zelenjavo ter polnozrnate žitne izdelke, ki so bogat vir vlaknin. Zraven popijmo dovolj tekočine, sicer se bodo prebavne težave še stopnjevale.

 

3.    VETROVI –Uživajmo manjše količine hrane večkrat na dan. V začetku nosečnosti, ko nas spremlja jutranja slabost, izberimo lahek zajtrk in si privoščimo obilnejšo večerjo. Zadnje mesece nosečnosti, ko nas mučijo vetrovi, si vzemimo čas za zajtrk in večerjajmo skromno.

 

Zdrava sladica za vse nosečnice v jesenskem času :

Jabolka polnjena z brusnicami

Jesenski posladek, ki vam dodal potrebno energijo.

 

Sestavine:

–    5 srednje velikih jabolk

–    1/3 skodelice svežih ali zamrznjenih brusnic

–    2 čajni žlički medu

–    2 čajni žlički cimeta

–    ščepec muškatnega oreščka

–    stepena sladka smetana

 

Priprava:

Izkoščičite jabolko s kratkim nožem, tako da nastane na sredini jabolka vdolbina.

Olupite zgornjo tretjino jabolka in jabolka dajte kuhat v posodo z malo vode.

Zmešajt nasekljane brusnice, nasekljane ali zmlete orehe, dodajte med, cimet in muškatni orešček in z maso napolnite jabolka.

Posodo odkrijte in jabolka kuhajte toliko časa da postanejo mehka, a ne tako mehka, da bi razpadla.

Jabolka vzemite iz vode, jih ohladite in postrezite s stepeno smetano.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja