Prehrana

Ajdov kruh

Nadenite si nasmeh na obraz. Hrano pripravljajte z veseljem in zavestjo, da se bodo vaši občutki zrcalili na kruhu. Še lepše je, če si zapojete.

Foto: Mateja Kotnik (vir: Delo)
Foto: Mateja Kotnik (vir: Delo)

SESTAVINE

50 dag ajdove moke (po možnosti domače pridelave)

6 dcl vrele vode

1 žlička olja (oljčno ali sezamovo)

Sestavine zmešamo v gosto zmes in jih ohladimo do 30 stopinj. Sestavine, ki jih dodamo zatem, pa so še:

50 dag pirine moke (po možnosti domače pridelave)

1 žlička bio suhi pekovski kvas brez glutena

30 dag praženih orehov

1,5 dag himalajske soli Maestro – Sponzorirano sporočil

2 dag sladkorja, (priporočam rjavi sladkor ali melaso)

po potrebi pa dodamo tudi vodo

 

POSTOPEK

Medtem ko se ajdova moka, vrela voda in olje ohlajajo, sesekljamo orehe in jih prepražimo v pečici, da prijetno zadišijo. Ko se ohladijo, jih dodamo oparjeni moki  ter vse potrebne ostale sestavine. Testo zgnetemo gladko in ne preveč mehko, vzhaja pa naj 30 minut. Testo premesimo in po 10 minutah oblikujemo v hlebčke, ki jih odložimo v pomokane posode. Tam naj vzhajajo 30 – 40 minut. Pečemo pri temperaturi 230 stopinj  15 min, nato 45min na 180 stopinj.

Ko je kruh pečen, ga pustimo v pekaču 5 minut, potem pa ga zavijemo v veliko servieto.

Pripravila: Marjetka Založnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.