Prehrana

UVAJANJE HRANE ZA NAŠE MALČKE (tabela)

Materino mleko

Brez dvoma je, da je materino mleko najboljša hrana za dojenčka v njegovih prvih mesecih. Izključno dojenje v prvih šestih mesecih življenja zagotovi vse dojenčkove potrebe za optimalno rast, razvoj in zdravje.

Z UVAJANJEM HRANE SE ZA DOJENČKA PRIČNE NOVO OBDOBJE

Kašica je prva stopnja prehoda na hranjenje s čvrsto hrano. Potem, ko se otrok navadi na življenje izven materinega telesa in postane bolj dovzeten na dogajanje okoli njega, pa je pripravljen na prehod na druge oblike hrane. Čas za uvajanje hrane se prične tedaj, ko se otrok prične premikati, ter opazuje svojo okolico. Ko se pojavi povečano izločanje sline pomeni, da je otrok pripravljen na uvajanje hrane. Če otroka dojimo, je najbolje, da ga šest mesecev dojimo in pričnemo z uvajanjem šele s sedmimi meseci. Otroci, ki jih ne dojimo pa že dobijo prvo kašico pred sedmim mesecem. Vsekakor pa je potrebno upoštevati, da pred četrtim mesecem starosti otroku kašice ne smemo dajati, saj je v tem času še materino mleko in nadomestno mleko za otroka najboljša hrana. Če otroka pričnemo prehitro uvajati s kašicami, bo otrok utrujen in pomeni prezgodnji zaključek odprtosti v njegovem življenju.

Za uvajanje prehrane si vzemite čas. Otrok naj se hrani počasi in potrpežljivo. Spodbujajte ga k hranjenju, a ne ga silit. Eno in isto hrano naj se mu ponovi v roku nekaj dni večkrat tudi do 17 krat, preden bo otrok sprejel nov okus živila. Ne skrbite na zavračanje hrane, je povsem normalno saj ima otrok strah, da bi se s to hrano zastrupil. Jejte isto hrano, kot ste jo pripravili svojemu otroku.

Osnovna živila primerna za uvajanje, ki predstavljajo osnovo za sestavljanje jedi so krompir, riž, polenta, žitarice. Omenjena škrobna živila predstavljajo tudi dober vir energije.

Nikoli ne pozabite, da je pri obroku ključna stvar užitek, ki ga doživljata otrok in vi, ko mu v prijetnih trenutkih zadovoljite njegove potrebe in v tem uživate tudi vi sami.

UVAJANJE OBROKOV:

0 – 4.(6.)mesec
samo materino mleko ali mleko iz stekleničke

od 5. (7.)mesec
1 obrok čvrste hrane: zelenjavna kašica

od 6.(8.) mesec
2 obroka čvrste hrane: zelenjavna kašica in večerna kašica

od 7. (9.) mesec
3 obroki čvrste hrane: zelenjavna kašica, večerna kašica in sadno-žitna kašica

od 10. – 12. meseca
zadnji tekoči obrok nadomestimo z jutranjo mlečno kašico, kruhom ali stekleničko

()- starost v oklepaju velja za dojene otroke

TABELA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja