Prehrana

SE ZAVEDAMO KAJ JEMO?

Nekateri E-ji so v prehrani še posebej nevarni!

aditivi

Ste se kdaj vprašali od kod prepotuje vaša hrana na krožnik?

V globalnem svetu pridejo BUČKE iz Francije, ZELENA iz Madžarske, KROMPIR iz Italije, BROKOLI iz Velike Britanije, JABOLKA iz Nove Zelandije.

Poglejte poreklo, bodite pazljivi!

JE ETIČNO IN OKOLJSKO SPREMENLJIVO, DA JE POTROŠNIKOM PONUJENO SVEŽE SADJE IN ZELENJAVA SKOZI VSE LETO, TUDI TISTA, KI JE PREPOTOVALA TISOČE KILOMETROV?

Močno predelana hrana vsebuje številne aditive, ki bodisi podaljšajo rok trajanja ali ojačajo senzorično vrednost hrane. “Takšni aditivi so lahko homogenizirana maščoba, rafiniran sladkor, rafinirana sol in seveda nekateri od več tisočih ostalih aditivov, označenih s črko E.

Ko bodo vaši jedilnik sestavljeni iz svežega sadja in zelenjave, oreščkov, polnozrnatih proizvodov, potem občasne razvade niso težava. V sodobnem tempu življenja in pomanjkanju časa je komercialno predelana in pripravljena hrana za hitro pripravo in uporabo občasno še kako dobrodošla rešitev. Bodite pazljivi kaj vnašate v usta in jejte sezonsko hrano, kar zraste na naših tleh in ne prepotuje kilometre in kilometre.

NEZDRAVO ŽIVLJENJE:
– BELI SLADKOR
– BELA MOKA
– NASIČENE MAŠČOBE – MASTNO MESO
– PESTICIDI V HRANI

V EVROPI PROIZVAJALCEM HRANE ŽIVILOM LETNO PRIMEŠAJO SKORAJ 190.000 TON AROM.

Ekstrakt iz analne žleze bobrov izboljšuje okus jagodnega sladoleda, amonijev sulfat proizvajalci dodajajo v kruh, titanov dioksid pa povzroči, da je nemastno mleko videti belo.
Zapomnite si: hrani ni potrebno dodajati naravnih ali umetnih arom. Če bi bila hrana v pravem pomenu besede, bi že imela aromo.
Kaj vsebuje:
– JUHA V PLOČEVINKI,
– ZAMRZNJENA PIZZA,
– MEŠENICA ZA PEKO KRUHA
Ostaja skrivnost podjetja!

V otroški prehrani se nahajajo velike količine nevarnih barvil. V sladkarijah, desertih, pijačah, mlečnih izdelkih, salamah, klobasah, sirih, sladoledih se nahajajo nevarne, škodljive snovi.

E102, E104, E110, E122, E124 in E129 lahko pri otrocih zmanjšajo sposobnost koncentracije in izzovejo hiperaktivnost, alergije in vrste zdravstvenih težav.

74 ADITIVOV JE IZREDNO ŠKODLJIVIH ZA ZDRAVJE!

E250 – natrijev nitrit, omogoča lepo barvo mesu, podaljša rok trajnosti, obenem povzroča hiperaktivnost, rakotvorne učinke;
E407 – karagenan, sredstvo za zgoščevanje mlečnih izdelkov (smetana), lahko povzroča raka in razjede na želodcu.
NATRIJEV GLUTAMINAT-je zelo razširjen in ga najdemo v vsaki predelani hrani. Najdemo ga v otroški prehrani – čipsu, piškotih… Poveča količino inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka in začnemo se rediti.

Kaj pa skrivnosti?

AROMA BANANE je mešanica ISOPENTYLALKOHOLA, KISA IN ŽVEPLOVE KISLINE, razmerje 4:5:1;
KOCKA GOVEJE JUHE ne vsebuje niti kančka mesa, temveč GLUTAMAT (E 620, E621, E622).
IZOGIBATE SE HRANI, KI VSEBUJE STVARI, KI JIH NE POZNATE IN KI JIH TRILETNI OTROK NE ZNA IZGOVORITI, PREBRATI.
Ne kupujte v velikih trgovinah, ampak na tržnicah, tako boste jedli vedno sezonsko sadje in zelenjavo, ki imata takrat največ hranil in vitaminov.

VEDNO SE VPRAŠAJTE, OD KOD PRIHAJA HRANA, KI JO KOPUJETE.

Morali se bomo zmigati in poiskati svoj košček zemlje na katerem bomo pridelali hrano primerno za človeka.
Ponudimo otrokom najboljše in jim z ravnanjem zagotovimo boljšo prihodnost. Prav tako pa tudi sebi.

Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja