Prehrana

Otrokov imunski sistem

Jesen vam omogoča, da sebi in svojemu otroku pripravite dnevni jedilnik, bogat z vitamini, minerali in vsemi tistimi učinkovinami, ki bodo okrepile otrokovo odpornost proti prihajajočim virozam in prehladom.

Otroci zbolevajo pogosteje in v hujših oblikah kot odrasli, saj se povsem na novo srečujejo z virusi in bakterijami, s katerimi smo se odrasli že srečali in imamo zanje že izoblikovan imunski odziv ter protitelesa.

K izboljšanju razpoloženja in krepitvi odpornosti vašega otroka bosta prispevala jesensko sadje in zelenjava. Sezonsko sadje: jabolka, hruške in kutine so sadeži, bogati z vitamini in minerali, njihove kašice, kompoti, peciva, marmelade in čaji.

Poleg tega je našteto sadje bogato s prehranskimi vlakninami, ki pospešujejo rast probiotičnih bakterij v prebavilih, s čimer krepijo imunski odziv našega telesa.

Tudi zelenjava je nekaj posebnega in značilna ravno za ta letni čas, zato so ohrovt, blitva, špinača, pa tudi številnim ne tako priljubljen por pomemben del kašic za vašega dojenčka. Svojemu malčku pa z velikim veseljem pripravite kremno juho iz buče, bučne palčke ter sladke in nesladke kašice, ki bodo vašega malčka z velikim veseljem prepričale v pokušino.

Bučna semena za trdnejše zdravje

Otroku lahko v veliki meri pomagamo tako, da mu ponudimo bučna semena, kruh s semeni, orehe, …Ta živila vsebujejo dosti selena in cinka, ki spodbudita mehanizme izdelovanja protiteles in imunskih celic.

caj

ČAJ Z LIMONO

Toplota uniči veliko vitamina C v limoni, saj je izredno občutljiv za visoko temperaturo in svetlobo. Zato limoninega soka nikoli ne vlijemo v vroč čaj. Pravilneje ga pripravimo tako, da ga ohladimo na temperaturo, podobno človekovi telesni temperaturi, in šele tedaj dodamo limonin sok, ki smo ga stisnili iz limone neposredno pred tem.

Limona v čaju je najboljše sredstvo za zdravljenje razdraženega grla. Pomaga pri vlaženju, saj bo kisel okus spodbudil pretok sline. Ta pomaga nadzorovati bakterije v ustih in grlu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.