Prehrana

Okusi, ki spominjajo na otroštvo

IMG_3623 (Small)

Ljudje se vedno radi vračamo k domačim okusom jedem, ki nas spominjajo na lepe trenutke v preteklosti. Včasih stopimo v nek prostor in nas vonj popelje v svet spominov.

Otroški čas je čas sladkih zgodb.

Najbolj topel spomin je vezan na zajtrke z domačo slivovo marmelado, domačim pečenim jajcem, kruhom iz krušne peči in mmm domačim carskim pražencem z rozinami oz. »šmornom«.

Mamina zelenjavna juha je prva jed pri kateri sem najraje sodelovala, čim sem lahko prijela kuhalnico v roke in zato še zmeraj ena mojih najljubših.  Po njeni zaslugi je na vrtu pri meni ogromno zelenjave in začimb.

Ko pa se spomnim vonja orehove potice iz krušne peči, me kar zamika, da bi jo v tem trenutku poskusila.

 

Nikakor pa ne morem iz otroštva in prekrasne jedi –  gobova juha z ajdovimi žganci in ocvirki je zame absolutna zmagovalka.

Seveda imajo decembrski piškotipri meni svoje posebno mesto, le kdo bi pozabil domačih janeževih upognjencev, ki so bili klasičen spremljevalec skodelice čaja in  sedaj aktualnih medenjakov.

Pripravite večerjo samo iz sestavin, ki jih imate radi. Premislite, katere jedi vas spominjajo na otroštvo, na obroke, ki ste jih kot otrok imeli najraje. Če ne veste, kako jih pripraviti, pokličite mamo in priložnost izkoristite za prijeten klepet.

Katera hrana je shranjena v vaših najglobljih spominih? Pri meni vsekakor jutranji vonj po beli kavi pri stari mami, malinovec, gozdne jagode s sladkorjem, polnjene paprike, nedeljska goveja juha, češpljevi cmoki ..

Okuse hrane se sicer učimo spoznavati postopoma. Pravijo, da bo hrana, ki jo med nosečnostjo rada je mama, kasneje všeč tudi otroku.

Kot majhna sem imela najrajši palačinke. Običajno smo jih namazali kar z domačo slivovo marmelado. Babica je večkrat palačinke pripravila s skutinim nadevom, ter jih nato še zapekla v pečici. Mmm…

domaci kruhž

Spomin na jutranji vonj po beli kavi pri stari mami nam zagotavlja, da je naše življenje še vedno isto, kot življenje otroka, ki se je nekoč igral v topli kuhinji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja