Prehrana

HREN: ZDRAVA ZELENJAVA

Hren je soroden gorčici, zelju in je zdrava popestritev jedilnika. Velika večina hren je le v velikonočnem času, ampak bi ga morala skozi celo leto. Saj je zdrav in pozitivno vpliva na naše telo. Hren (korenina) med drugim vsebuje zelo veliko vitamina C, pa tudi ostale vitamine skupine B, magnezij, kalij, kalcij, fosfor. Ker seveda vem, pa ni užitna zgolj korenina, temveč tudi listi, ki so krasen dodatek solatam. Listi vsebujejo veliko vitamina C.

Hren

Hren je odličen za čiščenje, kadar uživamo težko oz. mastno hrano in zaradi tega je ravno prava dobrota na mizi ob velikonočnih praznikih. Z uživanjem hrenove korenine preprečujemo razvoj patogenih bakterij in virusov.

Pazljivi bodimo pri nakupu korenike hrena, da bo čvrsta in neizsušena!

Hren

Mlade liste hrena dodamo k solatam. Večina pa nas seveda uživa hrenovo korenino. Ko je naribamo ima pekoč okus in meni vedno priteče kakšna solza. Pekoč okus hrena omilimo tako, da ga naribamo, posolimo in pustimo stati, da pekoče olje izhlapi. Pravijo pa tudi, da je hren med ribanjem manj hud, če ga pred tem za nekaj časa damo v zamrzovalnik.

Takoj, ko ga naribamo, ga pokapamo z limoninim sokom, ker porjavi!

Hren

Znane so tudi hrenove omake, v njih je fino mleti hren. Lahko namažemo na kruh in dodamo v omake. Hrenovo omako se lotite tako, da jo pripravimo iz trdo kuhanih jajc, smetano in jabolkom. Odlično se poda k kuhani govedini, hladnim narezkom, pečenkam, jajcem, rostbifu, ribam in še in še. Pri uživanju pa naj velja zmernost, pri prevelikih količinah pride do razdraženosti želodca. Uživanje hrena se odsvetuje nosečnicam in doječim materam!

Hren

Hren je dragocen tudi kot nadomestek soli, če se moramo soli odreči zaradi visokega pritiska pazljivost. Korenina hrena, spodbuja prekrvavitev sluznice, prebavo in prekrvavitev, hren razkužuje, požene vas na vodo. Deluje proti okužbam sečil in dihal, oteklinam in ledvičnim kamnom, zunanje pa proti vnetim sklepom.

– pozitivno vpliva tudi na krepitev odpornosti in imunskega sistema.
– priporoča se tudi v prehrani sladkornih bolnikov in revmatikov.
– oma še eno čudežno moč – s koščkom hrena v denarnici ta nikoli ne bo prazna.

Pripravila: Svetovalka za zdravo otroško hrano in novopečena mamica – Marjetka Založnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja