Prehrana

Zdravi čokoladni rogljički za najmlajše in malo starejše

Sestavine:
400 g pirine moke
5 žličk vinskega kamna (naravni pecilni prašek)
cca 3,5 do 4 dcl riževega mleka
3/4 žličke himalajske soli
60 g trsnega sladkorja

1 jajce ali nadomestek za jajce (čičerikina moka)
1/2 dcl sončničnega olja
doma narejen zdrav čokoladni nadev

Moko presejemo. V posodo damo moko in sol, v njej naredimo jamico ter vanjo damo žličke vinskega kamna. Dodamo žličko trsnega sladkorja in malo mleka ter premešamo kvasno mešanico. Pustimo stati 10 minut.
Nato dodamo sladkor, olje ter počasi prilivamo mleko in mesimo toliko časa, dokler se testo ne odlepi od sten posode. Najbolje je mesiti kar na trdi podlagi (npr. kuhinjskem pultu). Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati toliko časa, da se volumen testa podvoji – od 40 minut do 1 ure.
Nato testo premesimo in ga pustimo še enkrat vzhajati – ni nujno.

Naredimo domači zdravi čokoladni nadev. Najbolje je izbrati surov kakav in mu dodati nehomogenizirano mleko ali rastlinsko mleko ter vse skupaj sladkati z nerafiniranim sladkorjem (agava, trstni nerafiniran, stevia) in narediti kakav. Sicer pa izbrati čokolado z najvišjim deležem kakava. Pri okusih je treba biti pozoren na to, iz kakšnih virov so.

Vzhajano testo preložimo na pomokano površino, ga malo pregnetemo in razdelimo na dva dela. En del razvaljamo v krogu, debeline cca 3 mm. Krog razrežemo na 6 trikotnikov. Na vsak trikotnik damo 2 žlički čokoladnega nadeva in zavijemo proti vrhu, oba konca pa malo upognemo, da dobimo videz rogljička.
Enako ponovimo z drugim delom testa.

Rogljičke damo na pekač, obložen z peki papirjem ter pustimo vzhajati približno 30 minut.
Nato jih pečemo približno 15 minut v prej ogreti pečici na 200 stopinj.

Namig: 

  • Jajce ali nadomestek za jajce lahko brez skrbi izpustite, rogljički bodo ravno tako super:)
  • Če boste v testo dodali tudi jajce, bo potrebno dodati tudi malo več moke

 

DOBER TEK!

 

Untitled1 Untitled2 Untitled3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.