Prehrana

Adventni čas

Še malo in začeli bomo odštevati dneve do božiča. Pravočasno poskrbite za adventno dekoracijo in pripravite vse potrebno za prihajajoče praznike.

Advent

Božična zvezda

Je tradicionalno rdeče barve. Obstaja pa več kot sto različic v rdečem, rožnati, oranžni, smetanasti in beli barvi. Nekaj posebnega pa so dvobarvne, Preden jo odnesete iz trgovine, jo zaščitite s papirjem, še posebej še posebej če je zunaj temperatura pod nič, ter jo čim hitreje odnesite domov.

Zvezda

Adventni koledar

Polni sladkih presenečenj ali mini igračk, se najbolj veselijo vaši najmlajši, pa tudi malo starejši. Za starejše pa se dodajo različne vrste čaja ali kave, piva, viskija, kozmetičnih zadev, ali pa dodate le ljubke misli in seveda polepšate vsak dan posebej. Naredite in oblikujte ga, kar sami po vaši domišljiji.

Koledar

Namizna dekoracija

Adventni venček mora po tradiciji vsebovati štiri sveče. Vsako adventno nedeljo se prižge ena. To je tradicija, lahko pa naredite po želji moderen venček z eno samo svečo.

Vencek

Venček za na vrata

Venček na vhodnih vratih je ena prvih dekoracij, da do božiča ni več daleč. Adventni venček na vratih je lep božični okras hiše. Okrasimo ga z božičnimi okraski, kot so angeli, storži, lepe vejice.

Vencek za na vrata

Pisanje pisem

Ne glede na to, kateri dobri mož v vaši hiši prinese darila, le napišite mu pisemce. Pisanje pisemca za dobre može je za otroka resno delo. Zato ga tudi sami pišite resno in seveda se bo vam tudi uresničila želja, ki si jo želite potihoma.

Pisma

Ko zadiši po cimetu, vanilji, pečenih jabolkih, medenemu kolaču in začimbah za medenjake, se bliža praznik ljubezni. In adventni čas je namenjen prav temu, da se s prijatelji in sorodniki, malimi in velikimi sladkosnedi skupaj pripravimo nanj. Naj bo zunaj blato ali prve snežinke; ko se pečica segreje, nas vse vleče v kuhinjo. Peka božičnih piškotov je čudovit čas, da se zbližamo in začutimo medsebojno pripadnost, saj je preprosto tako zabavno, ko gnetemo in valjamo testo, izrezujemo piškote, jih zlagamo na pekač.

Peka

Kaj je lepšega, kakor razvajati družino z doma pečenimi dobrotami, ki so resnično pripravljene z ljubeznijo in samo iz najboljših sestavin. Skrivnost resnično okusnih in dišečih piškotov ni samo v receptu, temveč v skrbni izbiri sestavin.

Praznični mousse s kandirano pomarančo in božičnim piškotkom

Sestavine:
400 g jedilne čokolade
3 jajca
naribana bio pomarančna lupinica
200 ml kokosove smetane
rum
mlete božične začimbe po okusu: cimet, ingver, klinčki

Priprava:

Čokolado stopimo nad paro. Medtem ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg in damo na stran. Z mešalnikom zmešamo rumenjake skupaj z božičnimi začimbami, nastrgano bio pomarančo in rumom. K rumenjakom vlijemo še kokosovo smetano. Ko je čokolada stopljena jo z metlico hitro vmešamo v rumenjakovo maso, da postane homogena. Čisto na koncu pa rahlo vmešamo še beljake. Mousse nalijemo v skodelice in jih pred serviranjem pustimo v hladilniku vsaj 2 uri. Okrasimo s kandirano pomarančno in piškotkom.

Mousse

Božični piškoti z ljubeznijo

Sestavine:
250 g ostre moke
150 g masla
1 jajce
150 g rjavi sladkor
nastrgana bio pomarančna lupinica
rum po okusu
božične začimbe: cimet, ingver, klinčki in muškatni orešček (v prahu)

Piškoti

Priprava:

Vse sestavine zmešamo in z rokami zgnetemo v homogeno maso. Testo damo v hladilnih za 20 minut, da ga potem lažje oblikujemo.
Nato ga razvaljamo in z modelčki ustvarimo različne oblike. Pečemo 15 minut na 200 °C.

Piškoti

Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, več: TUKAJ!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja