Prehrana

PRILJUBLJENA VRTNINA: PARADIŽNIK

Botanično je paradižnik sadje. To pa zaradi tega, ker paradižniki rastejo iz cvetov in vsebujejo semena, kot ostalo sadje.

Videz tega živo rdečega okroglega sadeža, nam lahko pove, da je dober za srce in prav tako za ožilje, uravnava pa še holesterol. Vsebuje likopen, ki mu ne le daje reče barve, ampak tudi zdravilne lastnosti. Likopen je antioksidant in varuje pred staranjem.

Vsebuje: Vitamina C, E, beta-karoten ter minerale kalcij, kalij, magnezij…

Paradižnik je zdrava prehranska izbira. Obstaja okoli 7500 različnih vrst paradižnika in toliko načinov za njegovo pripravo.

Paradižnik, ki ga bomo hitro porabili, hranimo pri sobni temperaturi. Če ga hranimo v hladilniku, izgubi okus in aromo.

Paradižnik uporabljamo največ za solate. Ker ima malo semen in se mesnati plodovi pri kuhanju hitro razpustijo, je zato izvrsten za pripravo paradižnikovih omak.

Namig za pripravo solate:

  • Na rezine paradižnika dodamo koščke mocarele, obložimo z listki bazilike, dodamo še olivo in zalijemo z olivnim oljem.

Pri paradižniku toplotna obdelava ne povzroči izgube dela zdravilnih vrednosti!

Ko je sezona paradižnika si ga privoščite vsak dan, v solatah, na popečenih kruhkih, v sendvičih in namazih, lahko tudi, kot osvežilno hladno juho.

Konec avgusta in v začetku septembra, ko je na tržnicah, v trgovinah in na kmetijah prava poplava paradižnika, ne pozabite pripraviti ozimnice. V vseh paradižnikovih jedeh, naj so surove ali kuhane, ne pozabite na njihove obvezne spremljevalce: baziliko, origano, olivno olje in česen.

RECEPT: Paradižnikova juha

Potrebujemo: ( za 4 osebe)
• 1,5 kg paradižnika
• 2 žlici olivnega olja
• 2 mali šalotki
• 4 stroke česna
• sol, poper
• 4 dcl vode (po potrebi tudi več)
• 2 zvrhani žlici nasekljane bazilike
• 250 g sveže albuminske skute

Priprava:

Sesekljamo mlado šalotko in česen. Paradižnike olupimo in odstranimo semena. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo do mehkega. Dodamo česen, solimo, popramo in pražimo, da zadiši. Dodamo narezane paradižnike. Kuhamo na zmerni temperaturi približno pet minut. Stalno mešamo. Dodamo vodo in baziliko. Dosolimo in popramo. Kuhamo v pokriti posodi približno 20 minut. Gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Postrežemo z žlico albuminske skute in s svežo baziliko.

Pripravila: Svetovalka za zdravo prehrano Marjetka Založnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja