Prehrana

Najboljša spomladanska hrana za razstrupljanje

Pomlad je tu, zato je nastopil čas za generalno čiščenje doma – a ne pozabimo, da si generalno čiščenje zasluži tudi naše telo. 🙂

Čiščenje telesa

Primeren čas za očiščevalni proces je ravno spomladi, s tem premagamo spomladansko utrujenost. Narava nam na dlani ponuja vse potrebno, da se naše telo zares dobro prečisti nakopičenih strupov. Pravo razstrupljene traja tri mesece, to je toliko časa, kolikor jetra potrebujejo, da se lahko popolnoma regenerirajo. Če ste pozimi morali uživati antibiotike in jemati kakšna druga zdravila, pa tudi če se je na vašem krožniku znašla mastna, predelana hrana. Če za podporo razstrupljanju izberemo še pravo prehrano, si lahko obetamo krasne rezultate, boljše počutje in veliko energije.

Čiščenje telesa

REGRAT

Iz regrata si v veliki večini najraje pripravimo veliko skledo solate, vendar to ni edini način, kako ga uporabimo med razstrupljanjem. Regrat lahko dodamo po žeji med smutije ali iz njegovih listov in korenin pripravimo čaj, pitje katerega je priporočljivo pri slabšem delovanju jeter. Regratovi listi pa tudi pomagajo še pri izostajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in mehurja ter pri revmatskih obolenjih. Bodite pa vsekakor pazljivi v kakšen okolju nabirate regrat, naj bo čisto okolje, kjer zemlja ni onesnažena z težkimi kovinami, travniki niso pregnojeni in v bližini ni cest. Seveda to se sama strinjam moj rojstni kraj, smo zadnja domačija in je neokrnjena narava sredi gozda in sveži zrak brez avtomobilov, tukaj pa je moj najboljši regrat, kjer ga z velikim veseljem nabiram že kot majhna punčka in še sedaj. Regrat je ena izmed rastlin, ki iz zemlje vsrka največ težkih kovin, zato pazljivost pri nabiranju ni nikoli odveč.

Regrat

ŠPINAČA

Špinača je ena izmed spomladanskih vrtnin, ki nas zelo hitro razveseli na našem vrtu. Privoščite si jo čim večkrat, saj zelo pomaga vašemu telesu, da se hitreje in lažje razstrupi. Vsa zelenjava, ki vsebuje klorofil, izboljšuje krvno skupino, v telo prinaša kisik ter spodbuja pomlajevanje in obnovo celic. Ne pozabite na blitvo, peteršilj, baziliko, brokoli, kreša in še druga zelenjava naj ne manjka na vašem jedilniku. Mlada špinača je nežna. Zato bodimo pozorni že pri čiščenju in splakovanju, čim manj jo sekljajmo in čim hitreje pojejmo. Špinačo lahko uživamo tudi v obliki nakaljenih semen, ki se jim se v dveh do treh tednih razvijejo listi, ki jih uživamo kot popestritev solat in sendvičev.

Špinača

ČEMAŽ

Jaz imam srečo, da čemaž raste tako rekoč za hišo. Nabirati ga je potrebno, če ga le dobro poznamo, haha še moja mami reče pazi, da ne boš zamenjala rastlino za šmarnico ali podlesek, ki sta ob zaužitju izredno strupena, celo smrtonosna. Jaz pa liste čemaža poznam in seveda če podrgnete povohate vonjate vonj po česnu. Čemaž lahko dodajate solati, krasna je juhica. Omaka je zelo okusna na testeninah, namaz in še in še se najde. Učinkuje pa podobno kot česen, le da se mu prepisuje še več koristnih učinkov. Cenijo ga, ker spodbuja delovanje žlez, čisti celotno prebavno pot, dihalne poti in krvni obtok ter razkužuje. Deloval naj bi celo proti astmi, zniževal raven holesterola, nižal vročino, odvajal seč iz telesa in še in še.

Čemaž

TESTENINE Z REGRATOM: Podobno kot špinača, rukola, se regrat zelo dobro obnese kot zelenjava za testenine. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo nasekljan regrat in ga popražimo. Dodamo strt česen, poper, malo smetane za kuhanje, kuhane testenine in zmešamo. Postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed.

Testenine

SOLATA Z REGRATOM: Spomladansko solato lahko pripravite na več načinov. Najpogosteje regratovo solato pripravljamo s toplim krompirjem, fižolom ali trdo kuhanimi jajci.

Regrat

SOLATA IZ MLADE ŠPINAČE: Špinači potrgajte peclje, operite in osušite. Šalotko olupite in zelo drobno sesekljajte. V posodi zmešajte kis, šalotko, gorčico, sol in poper. Rahlo zmešajte s špinačo in razporedite v skledice. Potresite z orehi in ponudite. Namesto orehovega olja, ki je precej intenzivnega okusa, uporabite oljčnega. Za solato iz špinače uporabljajte mlade liste. Odstranite jim peclje, saj peclji in listna rebra starejše špinače vsebujejo nezaželene sestavine kot sta oksalna in sečna kislina. 

Špinačna solata

ČEMAŽEVA JUHA: Čemaževa juha je lahko samostojna jed. Pripravimo jo tako, da sveže čemaževe liste najprej poparimo in zmeljemo skupaj z nekaj vode. Na žlici masla z moko naredimo svetlo prežganje. Dodamo prej pripravljeno čemaževo maso in jo na hitro popražimo. Zalijemo z vodo. Naribamo surov krompir, muškatni orešček, solimo in kuhamo še dobrih 15 minut.

Čemaž

Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja