Prehrana

Regrat – zdravilen plevel

Zaradi velikega bogastva zdravilnih snovi je regrat odlična zdravilna rastlina, katere pomen je premalo cenjen.

regrat

Ko so začele poganjati prve pomladne cvetlice, ob obronkih njiv takrat opazimo mlad regrat. Kaj je lepšega kot solata prvega mladega regrata? Nabiramo ga na travnikih, ob robovih njiv, predvsem pa pazimo, da ga nabiramo čim dlje od cest, industrijskih središč in gnojenih površin.

regrat

Regrat je dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo. V prehrani so najpogostejši recepti za regrat v juhah in kot solata v različnih oblikah. Regrat ni samo okusna, ampak tudi izjemno zdrava popestritev jedilnika.

Vsi nestrpno čakamo, da si privoščimo prvo domačo okusno solato. Regrat pa pri nas ni cenjen le kot brezplačna skleda solate, ki jo naberemo na travniku, ampak mu v ljudski medicini pripisujejo številne učinke na zdravje.

regrat

Regrat je hranilna rastlina in z njegovim uživanjem si okrepimo zdravje. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin.

Vsebujejo celo več vitamina A kot korenje. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Uporabljajo ga še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča.

regrat

Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Uživanje regrata je priporočljivo za ženske, ki si želijo pridobiti ali ohraniti lepo postavo, saj regrat spodbuja hujšanje in pomaga odpravljati celulit.

Zaradi bogastva krepilnih in zdravilnih snovi je regrat odlična zdravilna rastlina, katere pomen je vse premalo cenjen. Rastlina je namreč tako množična, da jo imenujejo » plevel«.

regrat

Iz regrata lahko pripravimo razne omlete, juhe, čaje, sirupe in še bi se kaj našlo. Tukaj bi jaz izpostavila regratovo juho, ki pri nas ni tako zelo poznana kot solata iz regrata. Regratova juha je zelo zdravilna, saj vsebuje vitamine A, B1 in C, vsebuje velike količine železa.

REGRATOVA JUHICA S KROMPIRJEM: Približno 250 g opranih regratovih listov prevremo v kropu, ki smo mu dodali kozarec mleka. Po nekaj minutah precedimo in dodamo kuhanemu krompirju v kosih in skupaj še par minut prevremo. Na olju prepražimo česen in ga dodamo juhi. S paličnim mešalnikom zmešamo, po želji do gladke mase, dobro pa je tudi če so vmes še koščki krompirja. Po okusu solimo in popopramo, po želji lahko dodamo popečene kruhove kocke.

regrat

Uživajte v darovih narave.

Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja