Ingver, je eno od desetih najbolj priljubljenih zelišč na svetu in najmočnejši rastlinskih antioksidantov. Številne raziskave so pokazale, da pomaga pri zgagi, bruhanju, preprečuje slabost med potovanjem. Spodbuja krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol.
Pekoč, aromatičen in grenak – to je ingver. Na Kitajskem velja ingver za zdravilo stotih bolezni.
Ingver je ostra začimba z grelnim učinkom. Azijske kuhinje si brez njega ni mogoče predstavljati. Posušeni ingver uporabljamo za čaje. Iz njega pripravljamo izvlečke in tinkture. Moč – ostrina ingverjevih korenik je odvisna od tega, koliko časa je bila korenika v zemlji, in od tega, ali ga uporabljamo svežega ali posušenega. S sušenjem se ostrina močno okrepi.
UPORABA:
Ingver se uporablja za sladice in za glavne jedi. Dodamo ga na koncu toplotne obdelave jedi. Velja pravilo, da čim dlje ingver kuhamo, tem bolj pekoča bo jed. Ingver lahko dodate različnim kompotom, marmeladam… Ingver se odlično poda bučni ali korenčkovi juhi. Sveže nastrgan ingver dodajte v sveže stisnjene sokove, vroči ali ledeni čaj. Z njim lahko izboljšate tudi solatne prelive, omake, marinade… Za sladkosnede se ingver odlično poda tudi, da ga vmešate v stopljeno čokolado, s katero prelijete sveže narezano sadje.
PAZLJIVOST PRI INGVERJU:
Ingverja ne smejo uživati otroci do drugega leta starosti. Uživanja svežega ingverja pri odraslih osebah pa je treba zelo paziti, da ga ne zaužijete preveč. V kolikor ingver dodajate jedem in napitkom, nikar ne pretiravaj s količino – še zlasti nosečnice in doječe matere ter vsi, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi… Koliko ingverja je priporočeno zaužiti na dan?
2 do 3 gramov ingverja v prahu ali 4 grame svežega ingverja na dan. Nosečnicam se priporoča uživanje 1 grama ingverjeve korenine na dan za blaženje nosečniške slabosti. Otroci med 2. in 6. letom starosti pa ne smejo zaužiti več kot 2 miligrama ingverjeve korenine na dan.
Ko je čas prehladov, ingver pomaga, ko se kašelj, nahod in bolečine v grlu že pojavijo. Le redno morate piti ingverjevo vodo. Olupite 1,5 cm ingverjeve korenine in jo narežite na tanke rezine. Zalijte z 1,5 litra vrele vode in pustite stati 10 minut. Čaj pijte čez dan.
Ingverjev napitek vas bo pogrel, telesu pa odplavil strupene snovi.
KORENJE in INGVER sta zdravi sestavini, pripravite kremasto juho, ki bo všeč vsem, prepričajte se:
Potrebujete (za 2 osebi):
• 1 mlada čebula
• 1 strok česna
• 4 korenje
• 1 košček svežega ingverja
• 0,75 l zelenjavne jušne osnove
• olivno olje
• sol
• poper
Priprava:
Mlado čebulo sesekljajte, korenje nareži na kolesca, ingver in česen pa olupite in naribajte .
Na olivnem olju prepražite čebulo. Ko se zmehča, dodajte česen in ingver in pražite, da česen zadiši. Dodajte korenje in pražite še par minutk. Zalijte z jušno osnovo in kuhajte približno 15 minut. Nekaj korenčkov odstranite, preostalo juho pa spasirajte z ročnim mešalnikom. Poskusite in popoprajte ter dosolite. Juhico okrasite s korenjem in postrezite.
Dober tek!
Če bodo to juho jedli otroci, previdno z uporabo ingverja, saj je svež pekoč.
Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo otroško prehrano in novopečena mamica