SPOZNAJTE ČUDEŽNO STROČNICO, KI NAJ POPESTRI VAŠE VSAKDANJE JEDILNIKE!
Ima nizek glikemični indeks in je odličen rastlinski vir beljakovin. No, to je seveda moja razvada, čičeriko naravnost obožujem. 🙂
Čičerika uravnava raven nevarnega holesterola, znižuje visok tlak in varuje pred srčnimi boleznimi. Kot vse stročnice je čičerika polna ogljikovih hidratov, ki jih telo presnavlja počasi tako ne povzroča hitrih sprememb ravni krvnega sladkorja. Telo z uživanjem čičerike pridobi enakomerno energijo. Čičerika je bogata z beljakovinami in vlakninami, daje občutek sitosti in zmanjša željo po nezdravih prigrizkih.
100 gramov kuhane čičerike vsebuje kar 8 gramov koristnih vlaknin. Izboljšuje prebavo, deluje proti mnogim prebavnim težavam.
Holin, ki ga najdemo v čičeriki, je pomembno hranilo, ki pripomore k dobremu spancu, učenju, spominu; deluje protivnetno. Čičeriko lahko kupite že skoraj v vseh bolje založenih trgovinah. Na voljo sta čičerika v konzervi in posušena čičerika.
Uporaba čičerike:
Čičerika je osnovna sestavina humusa. Uporabljate jo lahko v solatah, juhah, saj doda poseben, oreščkast okus. Čičerikina moka se uporablja za brezglutenske sladice, vsebujejo pa vlaknine, beljakovine, vitamine in minerale. Če kuhano čičeriko zmečkamo, ji dodamo kumino, česen, čili in koriander ter iz mase oblikujemo male kroglice, ki jih ocvremo do hrustljavega, nastanejo falafeli. Pripravite zdrave in okusne jedi iz čičerike – zapečena čičerika, rižota s čičeriko, enolončnica iz čičerike, čičerika s testeninami in zelenjavo. Tudi pecivo!
ČIČERIKINO RAZVAJANJE
Sestavine:
• 240 g odcejene in oprane čičerike (iz konzerve)
• 1/2 skodelice arašidovega masla
• 1/2 skodelice javorjevega sirupa
• 2 čajni žlički vanilije
• 1/2 čajne žličke soli
• 1/4 čajne žličke pecilnega praška
• 1/4 čajne žličke mletega cimeta
• 1/3 skodelice kapljic temne čokolade
• 1 jedilna žlica nastrganega kokosa
Priprava:
Pečico predhodno segrejte na 175°C. Pekač namastite s kokosovim oljem . Čičeriko sperite pod vodo in jo stresite v multipraktik. Dodajte še vse ostale sestavine razen kapljic temne čokolade in kokosovega čipsa ter zblendajte do gladkega. Ročno dodajte v maso kapljice iz temne čokolade. Maso prelijte v pekač in po vrhu potresi 1 jedilno žlico čokoladnih kapljic.
Postavi v pečico in peci približno 20 minut. Pecivo konstantno preverjajte, saj mora biti sočno in nekoliko rjavo zapečeno. Počakajte, da se pecivo nekoliko ohladi, nato pa po vrhu posuj kokosov čips. Uživajte takoj ali pa ohlajeno zdravo razvado. Dober tek!
Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano in zdrav način življenja