Domač jabolčni štrudelj ali zavitek je priljubljena sladica iz tankega testa, napolnjena z naribanimi jabolki, cimetom, sladkorjem in pogosto tudi rozinami.
Za pripravo vlečenega testa potrebujemo naslednje sestavine:
- 350 g moke
- 2 žlici olja
- 1,5 dcl mlačne vode
- 1/2 žličke soli
Za nadev pa:
- 1 kg jabolk
- 80 g sladkorja
- žlica ali dve drobtin
- cimet
- maslo (po želji)
- rozine
- kapljico ruma
Postopek priprave domačega jabolčnega zavitka:
Moko stresemo na delovno površino v kupček in na vrhu izdolbemo jamico, v katero dodajamo olje, vodo, v kateri smo stopili sol ter s prsti dobro premešamo dokler ga ne začnemo gnesti, da postane elastično. Testo naoljimo in položimo za pol ure do ure v toplo keramično posodico, ki jo pokrijemo. Ko je počivalo dovolj časa, testo na pomokani tkanini najprej tanko razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo. Nato začnemo vleči in sicer testo od strani rahlo dvignemo, in nežno s prsti s spodnje strani drsimo proti robu ter tako testo z rahlim dotikanjem z vseh strani raztezamo. Testo tako postopno vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo. Na razvlečeno testo polagamo jabolčni nadev in ga enakomerno razvrstimo. Nanj lahko na tanko narežemo maslo in posujemo rozine. Če so jabolka zelo sočna dodajte tudi drobtine. Testo nežno zvijemo. Pri tem smo pozorni, da zelo dobro zapremo konice in ga nato previdno položimo v pekač. Pečemo približno 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je zavitek pečen, ga po vrhu namažemo s stopljenim maslom ali celo z jajcem. Ohlajenega posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.
Dober tek! 🙂