Malo namiga za čudovite recepte za vaše malčke:
E knjigica receptov v .pdf formatu
10_skrivnosti_lazji_porod, praktični nasveti.
1. SOLATA Z BELUŠI IN KOZJIM SIROM
Cvetove belušev prihranimo, stebla pa narežemo na manjše kose in blanširamo v vroči vodi. Nato jih ohladimo, rahlo solimo ter dodamo presne cvetove belušev, oljčno olje, limonin sok in nadrobljen kozji sir.
Nasvet: Beluši vsebujejo veliko folne kisline.
2. SARDELE V PEČICI S SVEŽIM PARADIŽNIKOM IN MOCARELO
Očiščene sardele v pekaču položimo na kolobarje rdeče čebule, dodamo rezine svežega paradižnika, rezine mocarele in liste bazilike. Rahlo posolimo; 10 – 15 minut pečemo v pečici pri 180 stopinjah.
Nasvet: Sardele vsebujejo veliko vitamina B12, ki preprečuje slabokrvnost.
3. PARADIŽNIKOVA JUHA Z RDEČO LEČO
Paradižnik narežemo na večje kose in ga skupaj s česnom popražimo na oljčnem olju. Zalijemo z vodo, dodamo pest rdeče leče in kuhamo do mehkega. Juho solimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
4. STEPENO JAJCE S KOPROM
Jajce razžvrkljamo in na hitro popečemo v ponvi. Solimo in potresemo s koprom. Po želji lahko dodamo še trakove šunke, sira, tunino in peteršilj ali drobnjak.
5. RJAVI RIŽ S ŠPINAČO
Rjavi riž skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Proti koncu kuhanja dodamo drobno sesekljane liste špinače. Peteršilj na rižu pri otrocih navadno ni sporen.
6. POLNOZRNATE PALAČINKE Z OREŠČKI
Pripravimo testo za palačinke, pri čemer del moke zamenjamo s polnozrnato ali ajdovo moko. Palačinke spečemo, namažemo s poljubnim namazom in po njem potresemo grobo sesekljane lešnike, orehe in mandlje. Zavijemo in ponudimo, po želji prelite z medom.
7. SKUTIN NAMAZ Z LANENIM SEMENOM NA POLNOVREDNEM KRUHU
Na drobne koščke narežemo olive, kisle kumarice in sesekljamo česen. Dodamo skuto, limonin sok, sol, laneno seme, po potrebi kislo smetano ter premešamo.
Postrežemo na trikotnikih polnovrednega kruha in potresemo z bučnimi semeni. V večje veselje otrokom je, da izdelamo iz bučnih semen prikupno rožico.
8. PROSENA MLEČNA KAŠA S ČOKOLADO IN OREHI
Mleko z malo sladkorja zavremo, vanj vsujemo oprano kašo in kuhamo10 minut. Postrežemo s koščki čokolade. Po želji potresemo z mletimi orehi in mandlji.
9. ZELENJAVNA JUHA Z OVSENIMI KOSMIČI
Na oljčnem olju na hitro popražimo seseklja česen in narezano sezonsko zelenjavo (korenček, koleraba, zelena, brstični ohrovt, grah…). Zalijemo z vodo in dodamo pest ovsenih kosmičev. Kuhamo le nekaj minut, tako, da zelenjava ostane čvrsta. Solimo in potresemo s peteršiljem.