1. Listnata solata
Vsebuje namreč veliko nitratov, ostankov gnojil in škropiv.
2. Surov paradižnik
Je težko prebavljiv.
3. Zelnice
Kot so rdeče in belo zelje, ohrovt, brtsični ohrovt, saj ta živila rada napenjajo. Veliko lažje prebavljivi so brokoli, cvetača, koleraba.
4. Gobe
So težko prebavljive. Za divje gobe velja, da so precej obremenjene z škodljivimi snovmi in izpostavljene radioaktivnemu sevanju.
5. Oreški
So zelo alergeni in nevarni za zadušitev otroka.
6. Sladkarije
V njih je ogromno sladkorja, maščob in fosfatov.
7. Med
Lahko vsebuje bakterije Clostridium botulinum, ki lahko povzročijo resno bolezen.
8. Pijače
Kot so limonada, kokakola, sadni sokovi, kava, alkohol, črni čaj, zeleni čaj in vsebujejo preveč sladkorja, fosfatov in kofeina.
9. Močne začimbe
Kot sta ingver, čili.
10. Mesni izdelki
Kot so klobase, salame, paštete, … ker vsebujejo veliko maščob, soli in fosfatov, kar obremenjuje dojenčkove ledvice. Odsvetuje se tudi svinjina.
11. Beljak
Beljak velja za izjemno alergeno živilo, zato se mu je potrebno dosledno izogibati v prvem letu otrokovega življenja.
12. Kravje, ovčje in kozje mleko
Lahko se uporablja kot dodatek kakšni jedi, nikakor pa kot samostojni napitek.
13. Sol
Izogibati se je potrebno dosoljevanju hrane saj ta sama po sebi vsebuje dovolj soli za dojenčkove potrebe. Izogibajte se tudi jušnim kockam in izvlečkom kvasa. Prevelike količine soli dojenčku lahko preobremeni ledvice.
14. Sladkor
Prevelike količine sladkorja lahko povzročijo zobno gnilobo. Sladkor tudi takoj preide v kri in povzroči hiter, nenaraven porast energije.
15. Morski sadeži in morska hrana
Kot so školjke, rakci, morski pes, atlantska mečarica.
16. Živila z visokim deležem nasičenih maščob
Kot so maslo, sir, margarina, mastno meso, piškoti, pecivo, kolači, …
17. Gluten
Pšenica in rž vsebujeta gluten, ki lahko pri dojenčku povzroči celiakijo, če ga uživajo pred 6. mesecem.
18. Svež sir
Lahko vsebuje bakterije, ki povzročajo listeriozo.
19. Najpogosteje alergena živila
Kot so kravje mleko, jajca, oreški (posebno arašidi), pšenica, jagode, citrusi, ribe, morski sadeži, sezamovo seme.