Skoči na vsebino
- Polnovredna, uravnotežena prehrana v daljšem obdobju pred spočetjem zagotavlja večjo možnost zanositve.
- Nezdravi obroki, alkohol, kajenje in stres močno zmanjšujejo plodnost.
- Folna kislina učinkovito odpravlja nepravilnosti v razvoju hrbtenične cevi pri zarodku.
- Razvoj otroka se začne že v maternici in je odvisen izključno od materinega telesa in njene prehrane.
- Novo življenje je treba ustvariti, zgraditi, zato je najpomembnejša naloga zadostiti potrebam novega organizma po gradnikih.
- Poporodni stres in celo poporodna depresija vodita v izgubo občutka za lakoto. Brez hrane pa se mleko ne more tvoriti.
- Ostrim začimbam se med dojenjem ni treba izogibati,saj se z njimi otrok seznanja z raznolikimi okusi hrane.
- Dojenje je najboljša shujševalna dieta. Morda ne najhitrejša, vendar zagotovo zanesljiva.
- Materino mleko je najkakovostnejša hrana za novorojenčka in prav nobena mlečna formula ga ne more v vsej polnosti nadomestiti.
- Kompleksnih ogljikovih hidratov naj bi bilo v prehrani doječe matere več, kar okoli 55 odstotkov, saj vplivajo na umirjenost mame in posledično na večjo proizvodnjo mleka.
- Materino mleko je tekočina, zato je treba veliko piti. Najbolje kar kozarec vode med dojenjem ali takoj po njemu.
- Folna kislina je pomembna pred spočetjem in v prvih mesecih nosečnosti, pa tudi med dojenjem. S kuhanjem se folna kislina skoraj vsa uniči, zato je temno zeleno listnato solato bolje uživati surovo.
- Sardele vsebujejo veliko vitamina B12, ki preprečuje slabokrvnost.
- Po statistiki je znanih kar 20 tisoč različnih alergenih snovi in tako skoraj ni hrane , ki ne bi povzročila alergij.
- Vzrok za alergijsko reakcijo dojenčka pri dojenju je po navadi navzočnost nepopolno razgrajenih beljakovin zaužite hrane matere.
- Otroku na začetku ponudimo okuse zelenjave, ki jo gojimo pri nas.
- Beljakovin iz kravjega mleka otrok do enega leta ne more popolnoma razgraditi in zato lahko te izzovejo alergijski odziv telesa.
- Otrok je tisto hrano, ki mu je znana, s katero se je že srečal in jo je že večkrat videl.
- V drugem in tretjem letu se po navadi pojavita izbirčnost in neješčnost, ki pogosto trajata do vstopa v šolo ali celo dlje.
- Količine, ki jih je otrok sposoben pojesti, so majhne, zato so strokovnjaki mnenja, da je dovolj, če v obdobju neješčnosti poje pri enem obroku toliko žlic jedi, kot šteje let.
- Na prehrano šolarja moramo biti še posebej pozorni, če želimo, da bo v šoli uspešen, poln energije in želje po novem znanju.
- Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj dvigne raven sladkorja v krvi in dopolni zaloge pomembnih hranil, ki so se izčrpale med nočnim počitkom in obnovo telesa.
- Na povečanje teka je mogoče vplivati tudi z izbiro hrane. Jedi naj bodo pripravljene izvirno, izbirajmo pestra in raznolika živila.
- Vključite otoka v nakupovanje, izbiranje hrane, vrtnarjenje in tudi v kuho.
- Le redki otroci so dobri jedci, pravi gurmani, ki uživajo v raznovrstni in pestri hrani ter preizkušajo nove okuse.
- Od otrokove prehrane so odvisni njegovo razpoloženje, delo in utrujenost.
- Krivce za vse večje število otrok s čezmerno telesno težo lahko poiščemo v prehranjevalnih navadah družine.
- Otroci naj uživajo ribe, saj koristne snovi v ribah vplivajo tudi na inteligenco.
- Številnim otrokom z znaki hiperaktivnosti primanjkuje tudi minerala cinka, ki preprečuje prehod skozi krvno – možgansko pregrado.
- Največ kalcija dobimo z mlekom in mlečnimi izdelki, nekaj pa tudi z zelenjavo in ribami.
- Poletno sadje vsebuje veliko vode, zato ga otrokom ponudimo v različnih oblikah čim večkrat na dan.